latinica  ћирилица
18/04/2018 |  15:32 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Имање породице Бањац - идила сеоског туризма

У селу Клековци, недалеко од Козарске Дубице, налази се сеоско домаћинство породице Бањац. Винова лоза, вински подрум, природни амбијент и домаћа храна привлаче многе. Пријатељи, домаћи и страни туристи, радо су виђени гости њиховог имања.

Породица - ријеч која при звуку одише једноставношћу, у суштини крије оно најзначајније по човјека, појединца, друштво, земљу. Основати породицу значи саградити добре темеље на поштењу, радишности, знању и сложности.

Ову ријеч оправдала је и породица Бањац. Они су свој мир пронашли у селу Клековци недалеко од Козарске Дубице. Сеоски амбијент прилагодили су својим жељама, те су тако од своје оазе мира начинили прави мали сеоски туризам.

Породица Бањац основала је сеоско домаћинство, које је у многима изазвало знатижељу, па тако своја врата пријатељима, познаницима, странцима, туристима, отварају сваког викенда.

Своје коријене на овом је домаћинству пустила и винова лоза, која се протеже на два хектара земљишта, па су тако вински подрум, мир и природа, домаћа гурманска храна, само дио онога у чему ова породица и њихови гости уживају. Ова вина, за која кажу да су произведена на најприроднији начин, постала су препознатљива и на разним сајмовима.

Имање породице Бањац

Ово је земља која је годинама у власништву породице Бањац. Генерације су се смјењивале, и свака нова оставила је свој траг. Да се ранији период овог имања не би заборавио, задужен је деда Богољуб, који од заборава чува старе предмете, који су се користили, како каже, у његово вријеме.

Водити домаћинство попут овог сигурно је захтјеван задатак, поготово када виноград и башта траже већу пажњу. Међутим, међусобно подијељени послови постају много једноставнији, па се рад неријетко претвори и у породичну забаву.

Послије напорног рада, вриједне домаћинске руке траже и предах, а не постоји бољи одмор од онога уз богату трпезу домаће хране и пића, сервиране уз посебну пажњу, у окружењу породице и људи који се међусобно поштују.