latinica  ћирилица
18/04/2018 |  14:14 | Аутор: СРНА

Којић: На скупу у Сарајеву желе приказати само страдања Бошњака

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила Милорад Којић сматра да се на међународној конференцији "Процесуирање геноцида у БиХ" у Сарајеву желе приказати само страдања Бошњака, уз погрешну квалификацију, а страдања Срба се нигдје не помињу, иако их је само у средњем Подрињу убијено 2.428.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао Срни да за организаторе овог дводневног скупа - "Удружење жртава и свједока геноцида" и покрет "Мајке енклаве Сребренице и Жепе", уз учешће Хашког механизма - не постоји ниједна српска жртва због чега Центар за истраживање рата не жели у томе да учествује.

"Овдје се покуша верификовати геноцид кроз представљање пресуде, прије свега Радиславу Крстићу, коју желе приказати учесницима и јавности, а добро се зна какве су све манипулације ту рађене и да квалификација геноцид не стоји за то што се десило у Сребреници", сматра Којић.

Он је истакао да је потпуно некоректно да не буду представљена укупна страдања у Сребреници свих људи, свих националности.

Којић је навео да је Центар добио позив за учешће на овој конференцији, али да "им није пало на памет да учествују у скупу" у којем, уз потпуно уважавање сваке жртве у БиХ, без обзира на националност и вјероисповијест, организатори промовишу наводни геноцид, који покушавају "окачити о врат" Републици Српској и српском народу.

Којић је оцијенио да је неспорно да се догодио злочин, али је спорна квалификација која се покушава приказати.

Према његовим ријечима, Центар није добио званичан позив на састанак са предсједником Хашког механизма Теодором Мероном, који до сутра борави у тродневној посјети Сарајеву.