latinica  ћирилица
16/03/2018 |  19:31 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Тужилаштво у Добоју крши закон? (ВИДЕО)

И тужилаштво крши закон, тврди директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран оптужујући Окружно јавно тужилаштво у Добоју да умјесто услуга ове установе користи услуге пензионисаног патолога. Каранове тврдње у Тужилаштву одбацују и тврде да закон не крше.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Послове прегледа лешева, утврђивања смрти, обдукције и ексхумације Окружно јавно тужилаштво у Добоју повјерава приватном пензионисаном патологу. Тај посао се, тврди Каран, ради у туђем простору и са туђом опремом. Није, каже, упитна стручност патолога, али јесте све остало.

- Током обдукције морају сецузимати којекакви узорци за којекакве додатне анализе... И шта ћете онда с тим узорцима? гдје ћете их узети и под којим условима? Гдје ћете их депоновати, коме прослиједити...? То отвара гомилу недоречених питања - каже Каран.

На тај начин, како наводи, не поштују се одредбе три закона- о кривичном поступку, здравственој заштити и вјештачењу. У Окружном јавном тужилаштву у Добоју његове наводе одбацују.

"Нису тачни наводи да Окружно јавно тужилаштво у Добоју не ангажује ЈЗУ Завод за судску медицину Републике Српске за вјештачења, јер се по наредби овог тужилаштва у том заводу раде ДНК анализе, као и обдукције у ситуацијама када лице подлегне на подручју које је ближе том заводу, као на примјер у Бањалуци", наводе из Тужилаштва.

Закон предвиђа да се вјештачење повјерава искључиво установи оспособљеној за те послове. Каран истиче да је то разлог оснивања Завода, који тренутно покрива цјелокупну територију Српске, осим, како тврди, Добоја.

- Узалуд је држава потрошила два милиона КМ да направи Завод, ако ће обдукције радити приватно пензионери по којекаквим мјестима. Онда нам институција није уопште требала - каже Каран.

У Тужилаштву сматрају да не крше законске прописе тиме што за потребе извођења обдукције и других медицинских вјештачења на територији регије коју покривају, ангажује љекара специјалисту судске медицине са утврђене листе вјештака мкога је именовало Министарство правде. Ријеч је, кажу, о лицу са дугогодишњим искуством из области ове врсте вјештачења због чега ништа не виде спорним.