latinica  ћирилица
16/03/2018 |  11:42 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Обиљежене 22 године од егзодуса сарајевских Срба (ВИДЕО)

У Источном Сарајеву обиљежава се 22. годишњица од егзодуса Сарајевских Срба. У рату одбрањене општине- тада Српског Сарајева- Илиџа, Илијаш, Вогошћа, Хаџићи, Рајловац и Грбавица, припојене су Федерацији.
Егзодус сарајевских Срба - Фото: РТРС
Егзодус сарајевских СрбаФото: РТРС

Више од 120.000 Сарајевских Срба и прогнаници из осталих дијелова БиХ, који су са њима проживјели ратну голготу, у фебруарском и мартовском невремену, кренуло је у неизвјесност. Између својих домова под тада муслиманском влашћу, и Републике Српске изабрали су слободну Српску и слободу у њој!

Обиљежавање је почело полагањем вијенаца на централни крст у Војничком спомен-гробљу на Сокоцу, а парастос је служен у православним храмовима у Источном Сарајеву.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине, Града Источно Сарајево, Борачке организације Републике Српске, регионалне и општинских борачких организаиција, делегације општина Сарајевско-романијске регије, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Фудбалског клуба Славија из Источног Сарајева.

Драгичевић је рекао да се расељени Срби сјећају тих дана и времена када су сарајевски Срби одлучили да се покрену са својих огњишта након што су их херојски одбранили.

"Све што можемо да документујемо, да забиљежимо треба да сачувамо, да остане нашим потомцима који треба да знају одакле су пошли", истакао је Драгичевић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић истакао је да су сарајевски Срби чином напуштања својих вјековних огњишта и свега што су генерације њихових предака стварале показали највећи чин патриотизма и љубави према Републици Српској коју су стварали заједно са осталим подручјима Српске.

"Али, за разлику од многих крајева који нису успјели да одбране своју територију, Сарајевски Срби су и то урадили", нагласио је Савчић и додао да је тим њихов чин, који је назвао и подвигом, далеко значајнији и већи и да заслужује свако поштовање.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је обиљежавање овог датума отпочело полагањем вијенаца и одавањем поште за око 1.000 погинулих, чију су посмртни остаци пренесени на Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик".

"Дужни смо да кажемо да нисмо отишли из града зато што смо тако жељели, како неки приказују, него зато што смо морали", рекао је Вуковић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да се Срби сваки пут изнова сјећају тог марта кад се десило исељевање сарајевских Срба и да овакве скупове што више младих треба да посјећује.

"То треба да буде дио традиције, због људи који су дали своје животе, али и оних који су отишли са својих вјековних огњишта у неко друго мјесто да би засновали дом и наставили да живе у својој Републици Српској", каже Југовић.

У оквиру обиљежавањ годишњице егзодуса сарајевских Срба, у Источном Сарајеву је вечерас промовисана књига Миливоја Иванишевића "Досије Сарајево".

Обиљежавање је завршено свечаном академијом којој су присуствовали предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије и бројне друге званице.