latinica  ћирилица
15/03/2018 |  18:41 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Обустављена набавка радара

Влада је данас донијела и закључак којим се обустављају активности у вези са набавком радара и безбједносних камера по принципу јавно-приватног партнерства и упутила на преиспитивање модел финансирања овог пројекта. Набавка наведених уређаја и опреме, наводе у Влади, биће спроведена у складу са резултатима анализе.
Радар - Фото: РТРС
РадарФото: РТРС

Влада Српске не одустаје од набавке радара, рекла је премијерка Жељка Цвијановић. Поручила је да је потребно да водимо рачуна о безбједности, због чега је овај пројекат потребан.

- Остаје да се преиспита тачно, како је то и речено закључком Владе, модел финансирања и да се у набавку опреме иде након што утврдимо који је то најисплативији и најефикаснијки начин финансирања - рекла је Цвијановићева.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да ће, додатном анализом тражити да се дефинише модел финансирања који би требало да потпуно покаже све предности и ризике пројекта.

"МУП Републике Српске, када је прије годину и по дана започео са пројектом, тражио је од Владе Републике Српске финансирање сопственим средствима, али у том тренутку није постојала таква могућност. С обзиром да је у овој години постигнута финансијска стабилност, надамо се да ће се изнаћи средства у оквиру буџета за финансирање овог пројекта који је веома битан за МУП и Републику Српску", саопштено је из МУП-а.

На обуставу набавке радара и камера реаговала је и опозиција. Сматрају да се власт на овај начин жељела, како кажу, додворити народу у изборној години, и да је одлука о повлачењу, признавање кривице.

- Власт, првенствено најодговорнији људи у власти а то су премијерка и министар унутрашњих послова у чијем је ово ресору, очито су осјетили да овдје има новца који се може узети и то су покушали да ураде - рекао је Недељко Гламочак, потпредсједник СДС-а.

На прозивке опозиције премијерка кратко поручује: "Из опозиције долазе свакакве тврдње. Они су небитни у овој причи".

Пројектом је предвиђена набавка више од 100 надзорних камера и радара, који би били распоређени на територији цијеле Републике Српске.