latinica  ћирилица
15/03/2018 |  16:36 | Аутор: РТРС

Брнабић-Радојичић: Изградња Еко-топлане иновативан потез

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић разговарао је данас са делегацијом Владе Републике Србије, коју је предводила премијерка Ана Брнабић.
Радојичић-Брнабић (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Радојичић-Брнабић (Фото: banjaluka.rs.ba)

Састанку су присуствовали предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједница Сребренка Голић и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Радојичић је упознао Брнабићеву са актуелним пројектима градске администрације, истичући да се данашњим даном и свечаним отварањем Еко топлане окончава рад на највећој овогодишњој инвестицији у области комуналне инфраструктуре, у вриједности од 36 милиона КМ.

Указао је да ће изградњом нове топлане на био масу бити ријешен вишегодишњи проблем функционисања система даљинског гријања у највећем граду Српске.

Он је нагласио да је пројекат изградње нове топлане потврдила и Европска банка за обнову и развој тако што је одобрила кредит за градски удио улагања у нову топлану. Истакао је да се ради о својеврсној потврди исправности ове инвестиције и да се ради о првом кредиту те врсте који је директним путем одобрен некој локалној заједници у БиХ.

Говорећи о актуелним градским пројектима, Радојичић је нагласио да ће у овој години бити покренути разни инфраструктурни пројекти у оквирној вриједности од око 20 милиона КМ, те да ће Бањалука, између осталог, до краја године добити и акциони план за "Зелени град", пројекат који се развија заједно са ЕБРД-ом.

Наглашавајући значај даљег развоја сарадње са Србијом, Радојичић је најавио да би се међусобна сарадња у будућем периоду могла усмјерити у заједничком раду на развоју дигиталне стратегије, у чему је Србија направила велики корак у односу на земље окружења, саопштено је из Градске управе.

Брнабићева је нагласила да изградња нове топлане на био масу иновативан потез.

- Учешће предузећа из Србије, али и оних из Републике Српске који су радили на изградњи ове топлане, представља доказ да наше компаније, без обзира на све изазове, могу да парирају технологијама из западних земаља - нагласила је она.