latinica  ћирилица
15/03/2018 |  16:21 ⇒ 16/03/2018 | 08:41 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворене Еко-топлане (ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и директор компаније ИЕЕ Борко Торбица отворили су данас предузеће Еко-топлане, у чију је изградњу уложено 36 милиона КМ.
Бања Лука: Отварање "Еко-топлане" - Фото: РТРС
Бања Лука: Отварање "Еко-топлане"Фото: РТРС

Отварању су присуствовали министри у Влади Српске, званице из јавног и друштвеног живота Бањалуке и Српске.

У Банском двору претходно је одржана стручна конференција под називом "Енергетска сувереност-Бањалука као регионални центар".

Премијерка Српске је рекла да изградња Еко-топлана значи много за Бањалуку и Републику Српску, те да је у рекордном времену завршен веома важан пројекат за који су мобилисане институције и на републичком и на локалном ниовоу.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истакао је да изградња нове топлане на био-масу у Бањалуци представља важан корак у новој фази развоја града, а који подразумијева "паметни град, зелени град и град са повољним пословним окружењем".

Изградњом нове топлане, у Бањалуци се рјешава вишегодишњи проблем функционисања система даљинског гријања у граду.

Ново предузеће на био-масу Еко-топлане концепт је јавно-приватног партнерства између града Бањалука и компаније ИЕЕ, чији је циљ квалитетан, одржив и профитабилан систем производње и дистрибуције топлотне енергије, у складу са регулативама ЕУ.