latinica  ћирилица
15/03/2018 |  13:29 | Аутор: СРНА

Важно обиљежавање у Београду Дана Српске и доношења њеног Устава

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је да је изузетно важно да се у Београду свечано обиљежи Дан Републике Српске и Дан доношења њеног Устава и пошаље порука да је Српска трајна категорија, основана на битним елементима, одбрањена у току рата, а данас се изграђује и чини просперитетнијом.
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

Кузмановић је нагласио да је Република Српска уставна категорија и није било каква творевина.

"Она је творевина коју је створио народ, коју је признала међународна заједница и која је заснована на уставним принципима, зато је важно обиљежити ово свечано", рекао је Кузмановић данас новинарима у Београду, гдје ће промовисати први том Енциклопедије Републике Српске.

Кузмановић је подсјетио да су представници међународне заједнице одузели Републици Српској око 70 надлежности, а да се Српска бори свим снагама да јој се оне врате.

"Наравно, то је врло тешко, али ми ћемо истрајати", поручио је Кузмановић.

Кузмановић је истакао да је изузетно значајно што се данас у Београду представља први том Енциклопедије Српске, која је "у правом смислу ријечи књига над књигама".

Он је нагласио да је посебно значајно што ће ова књига бити представљена у Српској академији наука и уметности /САНУ/ у Београду, јер су и академици САНУ-а помогли израду Енциклопедије.

Кузмановић је нагласио да је Енциклопедија Републике Српске главни пројекат Владе Српске, јер њоме Српска треба да на одређени начин говори о прошлости, садашњости и будућности и јер се њоме на одређени начин штити идентитет Српске и српског народа.

"У Енциклопедији се тај идентитет истиче нарочито у заштити језика, писма, традиције и осталог и ми смо то успјешно пренијели у овај први том", навео је Кузмановић.

Он је нагласио да у садржају првог тома Енциклопедије Српске нису заобиђени ни други народи у Српској и да су уврштени они који су оставили одређени траг.