latinica  ћирилица
15/03/2018 |  11:31 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

Расељеним, повратницима и избјеглицама уплаћено око 7,5 милиона КМ

Влада Републике Српске усвојила је данас извјештај о реализацији Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2017. годину, према којем је за његову реализацију у том периоду издвојено 7.484.787 КМ.
Влада Републике Српске (Фото: Влада РС) -
Влада Републике Српске (Фото: Влада РС)

"Ова средства искориштена су као намјенска, за директну помоћ повратницима, избјеглим и расељеним лицима, те за исплату личних примања, материјалних трошкова и набавку опреме", саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу након сједнице.

Влада Републике Српске утврдила је по хитном поступку Приједлог закона о измјенама Закона о оружју и муницији, да би се власницима оружја за личну безбједност омогућило издавање оружног листа и након истека предвиђеног рока.

Разлог за доношење Закона о измјенама Закона о оружју и муницији садржан је у чињеници да је велики број власника оружја за личну безбједност поднио захтјев за издавање оружног листа и након истека законског рока за подношење захтјева за издавање оружног листа који је био 30. јуна 2017. године.

"И даље постоји велики број грађана који нису поднијели захтјев за замјену неважећег оружног листа, али су на више начина исказали интересовање и намјеру да задрже оружје, односно да добију нову могућност за замјену оружног листа без утврђивања прекршајне одговорности", саопштено је из Биро Владе за односе с јавношћу након данашње сједнице.

Влада Републике Српске оцијенила је на данашњој сједници да су недопустиве било какве корекције у "Програму економских реформи БиХ за период 2018–2020. година", који је претходно усаглашен на свим нивоима власти у БиХ.

"У случају чињења било каквих корекција у документу `Програм економских реформи БиХ за период 2018-2020. година` сматра се да он не представља заједнички документ свих нивоа власти у БиХ, већ само и искључиво документ једног нивоа власти", саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Разматрајући информацију о активностима које се на нивоу БиХ спроводе у вези са израдом програма економских реформи БиХ, Влада Српске оцијенила је недопустивим покушаје Савјета министара да из процеса будуће израде програма искључи ентитете јер се на тај начин дјелује противуставно, те чини огромна правна, политичка и економска штета Српској и БиХ.

Влада Републике Српске данас је утврдила Почетни регистар пореских и непореских давања Републике Српске.
Регистар представља преглед свих појединачних врста пореских и непореских давања, која представљају порески систем Српске, а утврђена су позитивним пореским прописима Српске.

Почетни Регистар води Министараство финансија, а објављује се на интернет страници тог министарства.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о продаји билансних вишкова електричне енергије у 2017. години, према којој је укупно испоручена количина од 736.949 мегават-часова електричне енергије и остварен приход од 59.584.823 КМ, уз просјечну цијену од 80,85 КМ по мегават-часу.

Количина електричне енергије која је испоручена по спроведеним поступцима на седмичном, мјесечном и годишњем нивоу износила је 125.760 мегават-часова, при чему је остварен приход од 10.529.988 КМ, а просјечно остварена цијена од 83,73 КМ по мегават-часу.