latinica  ћирилица
26/02/2018 |  19:41 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

Забранити извоз трупаца и производити намјештај (ВИДЕО)

Владе Републике Српске и Федерације БиХ упутиће Савјету министара иницијативу да потпуно забрани извоз шумских дрвних сортимената, а да се на огрјев и резану грађу лишћара уведе такса на извоз.
Обловина - Фото: илустрација
ОбловинаФото: илустрација

На овај начин било би побољшано снабдијевање дрвопрерађивачког капацитета. Заједнички приједлог требало би да буде упућен до априла, до када је на снази привремена мјера о забрани извоза ових производа.

Укупни дрвни сортимент Шума Српске годишње износи око два милиона кубних метара. Постоји оправданост да ти трупци остану на домаћем терену и да их обрађују домаћи дрвопрерађивачи, кажу из Привредне коморе.

- Једино на тај начин можемо боље валоризовати потенцијале шумске ресурсе и то сматрамо потпуно оправданим, иако се такве мјере сигурно не уклапају у правила која постоје кад је у питању Свјетска трговинска организација и неки међународни споразуми - наводи Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Српске.

Тако би се додатно унаприједила ситуација у овој области. Спољнотрговинска размјена у дрвопрерађивачком сектору прошле година била је рекордна – 677,5 милиона КМ, од чега је извезено 560,5 милиона КМ вриједне робе; скоро пет пута више него што је увезено. У односу на прошлу годину, извоз је већи за 14 одсто. Овај суфицит утицао је и на повећање запослености у тој области. У ФБиХ, цифре су на прошлогодишњем нивоу.

- Структура робне размјене не иде у прилог нашим произвођачима намјештаја и произвођачима финалних производа због тога што је 60 одсто извоза примарни производи и шумски производи, а 40 одсто произвођачи намјештаја. Морамо радити на томе да ову структуру извоза повећамо у корист финалних производа - каже Шемса Алимановић, секретар Удружења групације шумарства и дрвне индустрије, Привредне коморе ФБиХ.

Коморска удружења и представници министарства залажу се и за увођење такси, као мјере која би била уведена на извоз резане грађе лишћара. Висина таксе биће усаглашена у наредних 15 дана.

Горан Зубић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, каже да ће послије тога владе Републике Српске и ФБиХ размотрити предложене материјале и након усаглашавања упутити заједничку иницијативу у Савјет министара, како би реализовали ове приједлоге.

Произвођачи намјештаја из Српске препознати су на тржишту Европске уније. Ако предложена мјера буде усвојена, произвођачи финалних производа били би још конкурентнији. Предвиђања су да би за неколико година робна размјена достигла цифру од милијарду марака.