latinica  ћирилица
26/02/2018 |  19:14 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

Невино оптужени траже надокнаду; Какве су биле оптужнице!? (ВИДЕО)

За неправду почињену према лицима која су ослобођена оптужби, држава је дужна да им надокнади материјалну и нематеријалну штету коју су, као невино оптужени, претрпјели током судског поступка.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

У неким случајевима, тај износ је већи од 200.000 КМ, кажу правни заступници лица која су након ослобађајућих пресуда пред Одјељењем за ратне злочине Суда БиХ, добили одштету од БиХ. Адвокати отварају питање - колико је томе допринијело и само Тужилаштво?

Правоснажном пресудом Суда БиХ Марковић Радомир, Кушић Миле, Божовић Драган, Перковић Саша, Глуховић Радомир, Радовић Перо, Вукашиновић Илија и Вукашиновић Милош ослобођени су кривице за злочин против човјечности на подручју Рогатице у септембру 1992. године. Њих осморица су међу 78 људи који су правоснажно ослобођени, док је 205 лица осуђено у укупно 180 правоснажно окончаних предмета овог суда у Одјељењу за ратне злочине у току 2017. године. 

- У конкретном предмету Радомир Марковић и други, осам оптужених били су на мјерама забране неколико мјесеци, без могућности да виде своје пријатеље, да изађу из стана. Онда се деси да буду сви ослобођени. Како то утиче на човјека који је био предмет такве мјере, односно предмет притвора? То више нису исти људи - наводи Дејан Богдановић, из Адвокатске канеларије Стојановић, правног заступника Илије и Милоша Вукашиновића.

Након ослобађајуће пресуде, држава БиХ дужна је да се извини за почињену грешку и надокнади материјалну и нематеријалну штету свим лицима против којих се водио кривични поступак - због неоснованог хапшења, боравка у притвору, мјера забране, суспензије са посла, изгубљене зараде и других околности - истичу њихови правни заступници.

Петко Павловић, правни заступник Пере Радовића, каже да се на основу тога одређују накнаде које су око 100 КМ по дану, што, по његовом мишљењу, није правична накнада.

Адвокат Павловић истиче да је заступао и оптуженика који је након вишегодишњих судских процеса и четири године проведених у притвору, због неоснованих оптужби за најтеже ратне злочине, остварио право на накнаду од око 100.000 марака.

Павловић додаје да зна да има и других случајева гдје су лица била и дуже у притвору, гдје је досуђивано између 100 и 200.000 марака. 

- Колико ће он добити новца, да ли ће га уопште добити у обиму који мисли - не може генерално бити она суштинска сатисфакција. Јер, једном кад си у притвору, за наш народ ти си крив - сматра адвокат Богдановић.

Суштина читаве приче је да Тужилаштво мора имати ипак једну много бољу основу када улази у судске поступке, ако жели истрајати на таквим оптужницама - додаје он. 

Остаје отворено питање колико БиХ коштају ослобађајуће пресуде и колико је томе допринијело само Тужилаштво. Правда је скупа, неправда још скупља. Илустрације ради, Суд БиХ је у 2016 години, како је наведено у финансијском извјештају, само за услуге адвоката по службеној дужности исплатио око три милиона марака.

Тако је у документу Извјештај о извршењу прорачуна за период 01.01.- 31.12.2016. године, наведено да је за правне услуге - адвокати по службеној дужности издвојено 2.914.374,77 КМ, услуге превођења 33.958,70 КМ, услуге вјештачења 24.858,58, трошкове свједока 156.326,18 КМ и трошкове ослобађајућих пресуда - 73.298,62 КМ.