latinica  ћирилица
26/02/2018 |  18:37 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

МИП: Није било основа за позив Приштини

Одлуке министра за Европу и спољне послове Албаније Дитмира Бушатија и замјеника премијера Македоније за европске послове Бујара Османија да не присуствују Међународној министарској конференцији у Бањалуци 23. фебруара зато што позив није упућен и представницима самопроглашеног Косова, представљају израз непоштовања институција у БиХ и нису допринијеле развоју регионалних односа.
Министарска конференција у Бањалуци - Фото: РТРС
Министарска конференција у БањалуциФото: РТРС

Министарство иностраних послова БиХ истиче да као једини организатор конференције у Бањалуци није имало законски основ да упути позив представнику самопроглашеног Косова, које институције БиХ нису признале.

МИП БиХ посебну захвалност за разумијевање овог става изразио је мађарском министру иностраних послова и трговине Петеру Сијарту, као специјалном госту, те амбасадору Бугарске Августини Цветковој, која је са српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем и министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком званично отворила конференцију.

"Поводом конференције у Бањалуци, Црнадак ће упутити писмо захвалности Сијарту, министру за европске интеграције Србије Јадранки Јоксимовић, извјестиоцу Европског парламента за БиХ Кристијану Дан Преди, генералном директору за приступање ЕУ Јелени Бурзан из Министарства европских послова Црне Горе, као и владама земаља чији су амбасадори учествовали на конференцији", пише у саопштењу.

Из МИП-а БиХ захвалили су свим учесницима Међународне министарске конференције која је успјешно реализована у Бањалуци, као и институцијама и органима на нивоу Републике Српске и БиХ који су допринијеле организацији скупа.

Извор: СРНА