latinica  ћирилица
26/02/2018 |  18:32 ⇒ 27/02/2018 | 09:13 | Аутор: РТРС

У сусрет изборима - нису познати још сви кандидати (ВИДЕО)

Мање од седам мјесеци дијели нас од општих избора, а већ сада дјелује да ће странке и коалиције, на предстојећим изборима, у прве редове поставити највише функционере.
Анализа кандидата - Фото: РТРС
Анализа кандидатаФото: РТРС

За сада се зна да ће Милорад Додик, Младен Иванић и Дарко Матијашевић, бити кандидати за српског члана Предсједништва БиХ. У трци за предсједника Српске су Вукота Говедарица и Никола Поплашен. Највећа непознаница је кога ће владајућа коалиција кандидовати за ту функцију. Анализирамо - шта у два политичка табора мисле о контракандидатима.

За СНСД приоритет је формирање Патриотског блока и озбиљна побједа на предстојећим изборима. Због тога се, кажу у овој странци, не баве опозиционим кандидатима, које називају босанским блоком. Ипак, не пропуштају да их коментаришу.

- Морам да кажем, да ми је драго што је господин Говедарица коначно одлучио да ради свој посао. Изгледа да је одлучио да буде вођа опозиције, а не како је до сада био у Скупштини, вођа навијача. А господин Иванић је неко ко је одговоран за све што је Савез за промјене лоше урадио на нивоу БиХ - рекао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД.

СДС чека да сав посао у вези са кандидатурама за предсједника буде завршен. Тада ће, кажу, оцијенити своје противкандидате. За њиховог коалиционог партнера, ПДП, није изненанађење то што ће Младену Иванићу противкандидат у трци за члана Предсједништва бити Милорад Додик. Ипак, изненађени су што је Додик уједно и шеф Изборног штаба СНСД-а.

- То до сада није била пракса. Обично то буду блиски сарадници. Очигледно је да нешто не штима. Очекујемо коректну кампању - каже Ања Петровић, портпаролка ПДП-а.

Иза ових кандидата стоје одлуке странака и коалиција, истичу стручњаци. То, додају, потврђује да су добили позитивне оцјене сарадника, а на неки начин и бирача.

- Вукота Говедарица се нашао у незгодној ситуацији. Његове предности су младост, ентузијазам, нова енергија коју може да унесе, с једне стране. Он као лидер СДС, најјаче опозиционе странке, на неки начин је и принуђен да се кандидује за предсједника. То је храбар потез којим провјерава и подиже рејтинг своје странке у опозиционом блоку - рекао је Ђорђе Вуковић, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Проблем би, каже Вуковић, могле да буду фракције које постоје унутар СДС-а, али и то што Говедарица долази са истока, јер је на западу концентрисана већина бирачког тијела. Према том критеријуму, исте шансе имају Милорад Додик и Младен Иванић. Вуковић истиче да је ријеч о судару два најискуснија и најпровјеренија политичара у Српској.

- Иза српског члана Предсједништва треба да стоји и озбиљнији потенцијал, па је ту на неки начин Милорад Додик у предности, јер иза њега стоји најмногољуднија партија и инфраструктура. Младен Иванић је кандидат мноштва опозиционих странака између којих често не постоји велика принципијелност - сматра Вуковић.

Вуковић упозорава да није добро да се избор своди на карактер кандидата, већ и на политике, визије и стање духа у Српској.