latinica  ћирилица
26/02/2018 |  15:59 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Дворови- Угрожени пјешаци; потребан тротоар (ВИДЕО)

Кроз центар Дворова, једну од најнасељених мјесних заједница Бијељинe, пролази врло фреквентан магистарлни пут Бијељина-Рача, на којем су за мање од годину дана, погинула два пјешака.
Дворови код Бијељине - Фото: РТРС
Дворови код БијељинеФото: РТРС

У посљедњих пет година, четири лица су смртно страдала у саобраћајним несрећама на путу који пролази кроз центар овог туристичког мјеста. Досадашње превентивне мјере очигледно нису биле довољне, а одговорност је и на градским и републичким институцијама.

Прошле године, 27. јануара, на пјешачком прелазу у центру Дворова, погинула је Светлана Ранкић (31), а 15. фебруара ове године скоро на истом мјесту, живот је изгубила Даринка Томић (77). Обје саобраћајне несреће догодиле су се у вечерњим часовима. Колико још људи треба да страда, да би надлежни предузели озбиљније мјере - питају се мјештани Дворова. 

Мјештани кажу да је овај пут фреквентан 24 часа, а најугроженији су пјешаци и бициклисти. Сматрају да је потребна боља пјешачка стаза и ефикасније освјетљење.

У центру Дворова, поред магистралног пута Бијељина-Рача налазе се црква, основна школа, Дом здравља, ресторани, туристички комплекс бање. Све је непосредно поред пута, а на више од два километра је само један пјешачки прелаз, кажу у управи мјесне заједнице.

Душко Перић, предсједник МЗ Дворови, каже да ће покренути интезивнију иницијативу према општини, али сматра да постоји и одговорност Министарства саобраћаја. 

У полицији истичу да су, са њихове стране, предузете све мјере на појачаној контроли саобраћаја, али и да је потребно  уредити путну инфраструктуру. 

Раденко Кнежевић, инспектор за безбједност саобраћаја у ПУ Бијељина, каже да то подразумијева вертикалну и хоризонталну сигнализацију, јавну расвјету, сагледавање стања пјешачких прелаза, те ознака на коловозу. Истиче, да сматрају да је у зони Дворова на дијелу магистралног пута потребно изградити још једну пјешачку стазу. 

И у Агенцији за безбједност саобраћаја Српске истичу да су упутили предлог мјера локалној управи и Путевима Републике Српске.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, потврдио је да би стручна лица требало да утврде и предложе мјере.

Шта је градска управа предузела то смо видјели, нарочито ноћу, а шта планира - сазнаћемо неки други пут, када нађу времена за разговор са новинарама.