latinica  ћирилица
26/02/2018 |  15:53 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

Мостар - Нови покушај договора о изборима у Мостару

Представници мостарских градских одбора свих парламентарних странака на нивоу БиХ усагласили су се данас у Мостару да се ради на изналажењу рјешења да би се избори у Мостару одржали заједно са општим изборима у октобру ове године.
Састанак лидера странака у Мостару (фото:N1) -
Састанак лидера странака у Мостару (фото:N1)

Предсједник СДА у Мостару Салем Марић прочитао је новинарима седам закључака који су усаглашени на састанку СДА, ХДЗ-а, ХДЗ-а 1990, СДП-а, СББ-а, ДФ-а, БПС-а, СНСД-а и СДС-а, наводећи да је састанак протекао у доброј атмосфери.

Први закључак је да треба наћи рјешење за провођење одлуке Уставног суда БиХ која се односи на Мостар, што подразумијева и усклађивање Статута Мостара са измјенама Изборног закона БиХ и са амандманом 6Ц Устава ФБиХ који се односи на организацију Мостара.

Други закључак је да су странке сагласне са закључком Савјета за спровођење мира да Мостар мора постати јединствена,  мултиетничка јединица локалне самоуправе са одређеним нивоом локалне власти испод нивоа града, односно градским подручјима.

Трећи закључак је да избори у Мостару треба да се одрже када и општи избори 2018. године, а четврти је позив ОХР-у да се активније укључи у рјешење питања Мостара, јер је на снази ОХР-ов наметнути Статут Мостара из 2004. године.

Пети закључак је да се измјене Изборног закона за Мостар рјешавају посебно, а не у склопу преосталих неријешених питања Изборног закона БиХ.

Шести закључак је да се идући састанак одржи за петнаест дана у Градској вијећници, а седми да тада странке изнесу своје приједлоге рјешења за измјене Изборног закона и Статута Мостара.

Ипак, предсједник градског одбора ХДЗ-а Дамир Џеба рекао је да ово нису били никакви преговори, већ добра полазна основа.

Извор: Агенције