latinica  ћирилица
26/02/2018 |  15:52 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

Требиње- Пољопривредно земљиште под закуп(ВИДЕО)

Скупштина града Требиње донијела је одлуку о додјели у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју Требиња.
Требиње - пољопривреда - Фото: РТРС
Требиње - пољопривредаФото: РТРС

Под закуп је дато 112 хектара пољопривредницима који су испунили неопходне услове и планирају проширење производње, а Градска управа добиће приходе у буџету по овом основу.

Ристо Пртило, из Гомиљана, повртарством се бави деценијама. Под закуп је узео два хектара земље како би проширио производњу и својој седморочланој породици обезбиједио сигурне приходе. Каже да је најамнина, од 200 марака годишње,  занемарљива, али зато улагања у припрему запуштених парцела неће бити мала.

Пртило каже да ће садити поврће, те да им је потребна техничка вода. Наводи да треба припремити земљу за садњу, јер она одавно није коришћена, а за то је неопходно знатно финансијско улагање. Додаје да под закупом има 20 дунума, те да производе поврће у седам пластеника, што им је и основни извор прихода.

На оглас за узимање земљишта под закуп јавило се 27 индивидуалних произвођача и привредних субјеката из Требиња. Они су испунили основне услове конкурса, имају регистрована газдинства и неопходну механизацију за производњу којом се баве.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је Град испоштовао све процедуре за давање земљишта у власништву Републике Српске у закуп. На јавни позив дато је 188,94 хектара, укупно у закуп 112,67 хектара, а за поновљену лицитацију остало је још 76 хектара. Додао је да очекују приходе на ове дате хектаре.

Намјера Градске управе је да запуштено пољопривредно земљиште у власништву Републике на овај начин приведе намјени. Поручују да ће континуирана подршка пољопривредницима бити настављена новим улагањима и побољшањем услова за производњу, као и да је изградња система за наводњавање Поповог Поља приоритет.