latinica  ћирилица
26/02/2018 |  15:24 ⇒ 16:23 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" приказан у Скупштини града Бањалука (ФОТО)

У сусрет 28. фебруару, Свјетском дану ријетких болести, у Скупштини града Бањалука приказан је документарни филм "Лица Лафоре", аутора Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио- телевизије Републике Српске.
Лице Лафоре приказан у Скупштини града Бањалука - Фото: РТРС
Лице Лафоре приказан у Скупштини града БањалукаФото: РТРС

Пројекцији су присуствовали предсједник Скупштине града Зоран Талић, одборници, начелници одјељења, те директори јавних предузећа.

Талић је рекао да је овај филм, не само презентација снаге људског духа, оличеног у борби породице Гајић, већ да је показатељ снаге једне заједнице, која је показала оно најбоље у себи.

"Податак да је Република Српска прва у свијету по укупној суми донација упућених за истраживање и проналазак лијека за ову болест, може све да нас чини поносним", истакао је Талић.

Аутор Денис Бојић навео је да је ово први филм у Републици Српској, који се бави темом ријетких болести, те да се кроз невјероватну причу и борбу породице Гајић, причу о Лафориној болести, показују готово сви проблеми са којима се сусрећу породице, чија су дјеца обољела од ријетких обољења.

Филм "Лица Лафоре" говори о борби породице Гајић за живот своје дјеце и за проналажење лијека за Лафорину болест, најтежи облик епилепсије код људи.

На проналаску лијека за ову болест ради тим љекара, предвођен Бержеом Минесијаном у болници "Сик Кидс" у Торонту.

Награђивани филм "Лица Лафоре", требало би да подстакне све хуманитарце, а посебно надлежне институције и владе држава цијелог свијета, али и фармацеутску индустрију, да издвоје неопходан новац за проналазак лијека, не само за Лафорину болест, већ и за многа друга ријетка обољења.

Филм је преведен на енглески, холандски, њемачки, руски, француски, италијански језик, а између осталог, приказан је и на Свјетском конгресу неуролога у Барселони.

Представљен је посланицима Европског парламента у Стразбуру, посланцима Народне скупштине Српске и представницима Владе Републике Српске. Прилику да погледају овај филм имали су и на медицинским факултетима у региону, као и на међународним филмским фестивалима у Грчкој, Русији, Босни и Херцеговини.