latinica  ћирилица
26/02/2018 |  14:43 | Аутор: РТРС

Ловриновић: Статус кандидата за ЕУ у овој години

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ Никола Ловриновић рекао је данас у Скопљу да се нада да ће БиХ у 2018. години добити статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ.
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba) -
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba)

Обраћајући се на 13. конференцији парламентарних комисија за европске интеграције земаља обухваћених Процесом стабилизације и придруживања југоисточне Европе, Ловриновић је потврдио да ће БиХ предати одговоре на питања из Упитника ЕУ предсједнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру приликом посјете БиХ у сриједу, 28. фебруара.

Он је изразио наду да ће БиХ у што скорије вријеме добити мишљење Европске комисије, те да ће у 2018. години добити статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Током засједања поздрављено је доношење Стратегије Европске комисије о кредибилној европској перспективи земаља западног Балкана и појачаном ангажману ЕУ на испуњавању Стратегије.

Наглашено је да се Стратегијом подржава политика проширења као дугорочни и стратешки концепт у Европи и региону који треба да допринесе заједничким користима у смислу мира, безбједности и просперитета у Европи, наводи се у саопштењу.

Учесници скупа поздравили су приоритете бугарског предсједавања Савјетом ЕУ у првој половини ове године, посебно у дијелу који се односи на перспективу западног Балкана, као и у дијелу који се тиче Самита ЕУ који ће бити одржан у мају.

Извор: СРНА