latinica  ћирилица
26/02/2018 |  12:40 | Аутор: РТРС

Инспекторат Српске: За 26 пошиљки забрањен увоз

Републичка инспекција за храну је у прошлој години у спољнотрговинском промету, након извршених анализа, за 26 пошиљки забранила увоз и наложила уништавање или поврат добављачу, јер је утврђено да производи нису испуњавали прописане параметре здравствене исправности и квалитета.
Инспекторат Републике Српске -
Инспекторат Републике Српске

У прошлој години извршено је 51.087 прегледа пошиљки хране, од којих су узета 2.862 узорка за лабораторијску провјеру здравствене исправности и квалитета, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

Пропусти су утврђени код прерађевина од поврћа из Португалија због истеклог рока употребе, пива из Црне Горе због непотпуних декларација, кондиторских производа из Пољске, тјестенине из Хрватске, месне прерађевине из Србије због неадекватног квалитета.

Узорковање производа за лабораторијске анализе врши се на принципу процјене ризика, што подразумијева да се узоркују производи за које је у претходним контролама утврђена нека неправилност, производи који су специфични за поједина годишња доба, производи за које у земљама региона постоје извјесни ризици или су утврђене неправилности и слично.

Важно је напоменути да се пошиљке које се узоркују не пуштају у промет прије добијања резултата лабораторијских анализа.

У унутрашњем промету инспекција је извршила 1.043 контроле и у 449 случајева утврдила неправилности у раду.

Пропусти су се најчешће односили на незадовољавајуће хигијенско-санитарне услове у објектима који се баве производњом и прометом хране, усклађеност декларација, надзор над запосленим лицима, необављање редовних санитарних прегледа лица која рукују са храном и друго.

Ради отклањања неправилности изречена је 421 управна мјера, док је због почињених прекршаја издато 125 прекршајних налога у износу од 149.850 КМ.

Према налогу Републичке инспекције за храну, у унутрашњем промету уништено је око 230 килограма хране која је била неприкладна за људску употребу због истеклог рока употребе, неодговарајуће декларације и сензорних промјена.

Извор: СРНА