latinica  ћирилица
26/02/2018 |  12:21 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Представници Савеза општина и градова Српске на конференцији у Бечу

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић са градоначелницима Бањалуке и Приједора, Игором Радојичићем и Миленком Ђаковићем, учествује у Бечу у раду дводневне конференције у организацији Свјетске банке под називом "Одрживи и инклузивни развој у Југоисточној Европи - Градови за људе".
Представници Савеза општина и градова на конференцији у Бечу -
Представници Савеза општина и градова на конференцији у Бечу

"Суштина конференције јесте да од развијених и већих европских градова добијемо одговоре како су они разријешили одређене проблеме током развоја својих средина, било да је ријеч о мањим општинама или градовима на пољу инфраструктуре и урбаног планирања, планирања развоја грдова, како су управљали финансијама и повећавали властите изворне приходе и развој рјешења у правцу такозваних `паметних градова`", рекао је Ћосић за Срну.

Начелник општине Источно Ново Сарајево напоменуо је да ће током конференције фокус бити усмјерен на областима изградње, успостављању што већег броја зелених површина и планирању транспорта и превоза људи у градовима с циљем смањења кориштења броја возила.

"Размотрићемо начине да се поспјеши јачање јавног превоза и увођење принципа `бајк шеринга`, односно вожње бицикала и пјешачких зона. У досадашњем току конференције чули смо доста добрих корисних рјешења", рекао је Ћосић.

На конференцији "Одрживи и инклузивни развој у Југоисточној Европи - Градови за људе", која се одржава данас и сутра, окупило се 120 начелника и градоначелника из цијеле Југоистичне Европе и учеснике и развијених европских градова попут Торина и Варшаве.

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске напоменуо је да ће 28. фебруара на позив градоначелника Беча Михаела Хојпла учестовати у раду конференције називом "Урбана будућност".

Ријеч је о конференцији која се бави позитивним рјешењима како људи у будућности не би одлазили из градова.

Извор: Срна