latinica  ћирилица
26/02/2018 |  10:09 ⇒ 27/02/2018 | 08:03 | Аутор: РТРС

Сутра наставак сједнице Парламента Српске

Народна скупштина Републике Српске разматраће сутра у наставку засједања Нацрт стратегије борбе против корупције у Српској од 2018. до 2022. године, чији је циљ јачање правног и институционалног оквира у овој области, речено је данас Срни у овој институцији.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

У документу се истиче да је неопходно створити претпоставке за активно учешће појединаца и организација у ефективној реализацији политика, програма и мјера за борбу против корупције, те ојачати повјерења грађана у институције.

"Визија Стратегије јесте активан ангажман свих релевентних учесника у борби против корупције у Републици Српској да би био смањен степен корупције у свим сферама друштва, даље социо-економске реформе и развој Српске, минимална толеранција коруптивног понашања, њено проактивно откривање и ефикасно процесуирање", наводи се у Стратегији.

Циљеви документа су јачање правног и институционалног оквира за борбу против корупције, ефективније искориштавање постојећих капацитета и унапређење сарадње у детекцији и процесуирању коруптивних дјела, те јачање транспарентности и интегритета јавног сектора.

У наставку 23. редовне сједнице посланици ће разматрати Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о штрајку и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о извршном поступку.

Посланици ће разматрати и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о судским таксама, те Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о научноистраживачкој дјелатности и технолошком развоју.

Наставак сједнице заказан је у 10.00 часова.

У трећем дијелу 23. редовне сједнице, који је окончан у четвртак 22. фебруара, посланици су усвојили Закон о средњем образовању и васпитању, Закон о гасу, Закон о страним улагањима, Закон о бањама и Закон о хемикалијама.