latinica  ћирилица
26/02/2018 |  09:25 ⇒ 09:29 | Аутор: РТРС

Кришто: Ако не буде измјене Изборног закона, доћи ће до кризе

Замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто сматра да ће у БиХ након избора доћи до кризе ако не буде измијењен Изборни закон, јер неће постојати законски ни други механизми за успостављање власти.
Борјана Кришто - Фото: РТРС
Борјана КриштоФото: РТРС

"То би генерисало разне кризе", истакла је Криштова и додала да је највећа одговорност на онима који имају највећи демократски капацитет и којима је наводно БиХ највише на срцу.

Криштова, која је и предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, рекла је да они којима је "БиХ највише у срцу" морају показати одговорност, те доживљавати и живјети БиХ као земљу три равноправна конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака и других грађана који у њој живе.

Она је поновила став да је до договора о измјени Изборног закона врло једноставно доћи, само ако се жели спровести одлука Уставног суда БиХ, преноси хрватски "Вечерњи лист", издање за БиХ.

"Бошњачка страна негира одлуке које је донио Уставни суд БиХ, те се једино држе одлука које је донио Европски суд за људска права у Стразбуру", истакла је Криштова, те додала да је суштина да се види будућност БиХ на сасвим другачији начин.

Она је навела да је проблем што бошњачка страна види БиХ као унитарну државу с апсолутном доминацијом Бошњака, те нагласила да се негирају чак и дејтонски темељи БиХ.

Према њеним ријечима, ХДЗ, као политички представници Хрвата, неће допустити да се у БиХ било шта направи на штету хрватског народа јер су, како је навела, већ донесене бројне такве одлуке.

"Дошло је вријеме да се поштују одлуке судова које су апсолутно у интересу БиХ, те гарантују безбједност, опстанак и њен напредак", истакла је Криштова.

Извор: СРНА