latinica  ћирилица
26/02/2018 |  09:01 | Аутор: РТРС

Грубеша: Свједоци најслабија карика у суђењима

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да истражни органи треба да утврде и процесуирају оне који кривичним дјелима врше притисак на свједоке или свједоке који својим исказом почине кривично дјело кривоклетства.
Јосип Грубеша - Фото: klix.ba
Јосип ГрубешаФото: klix.ba

Грубеша је истакао да су свједоци увијек најслабија карика код утврђивања чињеничног стања и грађења случаја, посебно у кривичним предметима јер за разлику од других доказних средстава људи увијек имају могућност мијењања исказа, давања лажних исказа и слично, па се случајеви не смију заснивати на таквим доказима.

Он је навео да Тужилаштво БиХ и даље има велики број предмета ратних злочина, те да је циљ ревидиране Стратегије за процесуирање ратних злочина да буду процесуирани најсложенији и најприоритетнији предмети у Суду и Тужилаштву БиХ, а остали предмети пред правосудним органима ентитета и Брчко дистрикта до краја 2023. године.

"Осим у 2012. години када је уступљено више од 200 предмета ратних злочина, динамика преноса предмета није била адекватна, нарочито ако се узме у обзир да је у исто вријеме дошло до преузимања значајног броја предмета од ентитетског и правосуђа Брчко дистрикта", рекао је Грубеша за "Глас Српске".

Он је навео да је рад судија и тужилаца у надлежности Високог судског и тужилачког савјета БиХ, те да је неопходно да се овај институт користи у пуном капацитету и да буде оруђе да би препознали евентуалне застоје у процесуирању предмета и да се направи разлика да ли је ријеч о људском фактору или постоје објективни разлози за које се увијек може наћи рјешење.

Грубеша је нагласио да је владавина права кључна за напредак БиХ на путу према ЕУ и да сви актери морају заједно радити на успостављању ефикасног правосуђа у које ће грађани имати повјерења.

"Када престанемо правосуђе гледати као оруђе за постизање политичких циљева, као што то, нажалост, неки раде, тада ћемо наћи заједнички језик у ком правцу треба реформисати правосуђе", закључио је Грубеша.

Извор: СРНА