latinica  ћирилица
26/02/2018 |  08:06 | Аутор: РТРС

Да ли је Мадрид успио? Све мање за независну Каталонију

Подршка независности Каталоније опала је на 40,8 одсто, показује најновије истраживање Центра за испитивање јавног мњења каталонске владе.
Каталонија (Архив) - Фото: РТРС
Каталонија (Архив)Фото: РТРС

Према резултатима истраживања, које је спроведено у јануару, 40,8 одсто Каталонаца подржава отцјепљење те покрајине од Шпаније, док се за независност Каталоније у октобру прошле године залагало 48,7 одсто.

На питање какву би организациону структуру требало да има Каталонија, 36,3 одсто испитаника рекло је да би требало да буде "аутономна заједница", што је систем који је тренутно на снази, док је ту идеју у октобру 2017. подржавало 27,4 одсто.

За "независну државу" изјаснило се 32,9 одсто Каталонаца, што је пад у односу на 40,2 одсто оних који су подржали ту идеју у претходном истраживању, пренио је Ел Паис.

Истраживање показује и да је 21,9 за "државу у оквиру федералне Шпаније", у односу на 19,4 одсто у октобру, док је 6,6, одсто стало у одбрану "региона", у односу на 4,6 одсто у октобру 2017. године.

Каталонија је у октобру прошле године одржала референдум о независности. Послије тога је каталонски парламент 27. октобра прогласио независност, а шпанска влада је затим распустила локалну власт и расписала пријевремене регионалне изборе.

На новим изборима, 21. децембра, странке које се залажу за независност Каталоније поново су освојиле већину.

Извор: Танјуг