latinica  ћирилица
26/02/2018 |  07:38 ⇒ 08:16 | Аутор: РТРС

Павић: Настојаћемо да ДНС има кандидата за предсједника Српске

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да ће ДНС у разговорима са колиционим партнерима настојати да неко из ове странке буде кандидат за предсједника Републике Српске на предстојећим изборима, не искључујући могућност да то буде потпредсједник ДНС-а Недељко Чубриловић.
Марко Павић - Фото: РТРС
Марко ПавићФото: РТРС

Павић је рекао да он нема амбиције да се кандидује на изборима и да ће његов даљи ангажман искључиво бити у оквиру ДНС-а.

Он је за бањалучку "Алтернативну телевизију" рекао да је плафторма ДНС-а за предстојеће изборе једна од двије појединачне функције предсједника Републике Српске или српског члана Предсједништва БиХ, освајање више од 100.000 гласова и више од 12 посланика у парламенту Републике Српске.

Павић је најавио да ће ДНС за мјесец дана изнијети свој програм за ову годину и за кампању чији су приоритети економија, запошљавање, улагање у прерађивачку индустрију и бољи живот грађана Републике Српске.

"Из тог разлога ДНС сваке наредне изборе добија све већу подршку грађана, јер све више и више грађана чује тај глас ДНС-а који није свађа, препирка и осуда", каже Павић.

Он је потврдио да је предсједник СНСД-а Милорад Додик у прошлом мандату нудио премијерску позицију ДНС-у, али су то одбили јер немају довољну подршку у Народној скупштини Републике Српске и у броју министара да раде онако како је њихов програм предвидио.

Коментаришући чињеницу да је Влада Републике Српске почетком децембра избацила Рудник жељезне руде Љубија са списка стратешких предузећа, што отвара могућност његове продаје, Павић је рекао да то није добар потез Владе Републике Српске, јер када се ради о стратешким компанијама о јавним добрима треба да одлучује Народна скупштина Републике Српске.

"ДНС се није о овоме још изјашњавао јер чекамо да видимо шта ће бити сљедећи корак у припреми продаје. Ако је то продаја ради продаје, ДНС ће бити жестоко против. Ако је то продаја да се прошири рудник и рударење у Приједору на 20 година и запосли још 300 радника онда ћемо то подржати", појаснио је Павић.

Он каже да је владајућа коалиција у Републици Српској у протеклих 12 година направила доста важног посла - Република Српска измирује своје обавезе, има раст индустријске производње и бруто националног дохотка.

Павић је рекао да је ДНС подржао Реформску агенду за БиХ коју су предложиле Велика Британија и Њемачка зато што се у том документу налази гро питања развоја економије, што ДНС подржава.

Он је рекао да је нестабилна политичка ситуација у БиХ разлог због којег нико неће да улаже капитал, истичући да се зато не може очекивати већи раст бруто друштвеног производа у БиХ.

Павић сматра да рата у БиХ неће бити, али и да појединим факторима извана смета стабилност у Српској.

Извор: Срна