latinica  ћирилица
19/02/2018 |  15:06 ⇒ 20/02/2018 | 09:04 | Аутор: РТРС

У Амајлијама почела изградња 30 станова за избјеглице и расељена лица (ВИДЕО)

У оквиру Регионалног стамбеног програма, у Амајлијама код Бијељине, почела је изградња двије стамбене зграде са 30 станова, вриједности 1,5 милион марака, намијењених интерно расељеним и избјеглим лицима из Хрватске.
Изградња станова у Амајлијама - Фото: РТРС
Изградња станова у АмајлијамаФото: РТРС

Упоредо са овим радовима, за мјесец дана требало би да почне изградња још 17 станова.

У изградњу три стамбене зграде биће уложено 2,5 милиона марака донаторских и кредитних средстава. Градска управа обезбиједила је земљиште, инфраструктуру, издвојила 40.000 марака за потребну документацију и спровешће јавни позив за кориснике.

Градилиште у Амајлијама посјетили су министар за избјеглице и расељена лица Давор Чордаш, потпредсједник Српске Јосип Јерковић, савјетник предсједника Српске Миладин Драгичевић, представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Градске управе Бијељина.

За 30 станова, који ће бити изграђени у наредних годину дана, моћи ће да конкуришу избјеглице из Хрватске које желе да остану на простору БиХ и интерно расељени којима Влада Српске плаћа алтернативни смјештај. На подручју Бијељине стамбено је незбринута 51 породица .

- Вјерујем да ћемо по мојој процјени док прођу ове процедуре набавке за мјесец дана, не дуже, почети још једну зграду радити - поручио је министар Чордаш.

Јавни позив за ове пројекте отворен је 2013. године и реализује се релативно споро.

Вриједност регионалног стамбеног програма у БиХ, који се реализује донацијама ЕУ и САД-а је више од 100 милиона евра.

Имплементатор пројекта је Минстарство за људска права и избјеглице БиХ са ентитетским министарствима.

- Овај потпројекат је битан за Бијељину и за све друге локалне управе у БиХ, 500 станова ће бити у потпројекту, изграђено у БиХ, од тога 280 у Српској - поручио је Предраг Јовић, замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ.

У оквиру Регионалног стамбеног програма на подручју РС биће изграђена 284 стана, а наредним потпројектима који ће бити реализовани 2019. и 2020. године планирана је изградња још 130 станова .