latinica  ћирилица
19/02/2018 |  12:45 | Аутор: РТРС

Утврђен Приједлог измјена Закона о платама у институцијама БиХ

Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ утврдила је Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ /друга фаза/, чији је предлагача Савјет министара, те амандман Сифета Поџића да законом буде обухваћено и 16 припадника Интерпола БиХ.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Циљ овог закона је јединствено регулисање полицијског додатка на који имају право полицијски службеници запослени у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ.

У том смислу одредбама члана 19 Закона прецизирано је да право на посебан додатак /полицијски додатак/ имају полицијски службеници, и то појединачно највише до 40 одсто основне плате, с тим да укупни фонд за исплате полицијског додатка не може бити већи од 35 одсто буџета предвиђеног за основне плате полицијских службеника на које се односи овај додатак.

Комисија је данас утврдила и Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ /прва фаза/ чији је предлагач Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Представнички дом је на сједници одржаној 31. јануара усвојио Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач посланик Борислав Бојић.

У Закону о платама и накнадама у институцијама БиХ дефинисано је да је платни разред квалификациони елемент који се утврђује за свако радно мјесто у институцијама БиХ према врсти посла, сложености послова, врсти и степену школске спреме, радном искуству, општим и посебним знањима и вјештинама утврђеним правилником, а према опису послова и задатака, одговорности радног мјеста у односу на укупно функционисање институција, као и на основу објективних критеријума мјерења вриједности послова.

Извор: СРНА