latinica  ћирилица
19/02/2018 |  12:39 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Потписан споразум о сарадњи два универзитета

Представници Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета "Валахиа" из Тарговишта у Румунији потписали су данас споразум о међууниверзитетској сарадњи.
Споразум о међууниверзитетској сарадњи - Фото: СРНА
Споразум о међууниверзитетској сарадњиФото: СРНА

Споразум су на Факултету пословне економије у Бијељини потписали ректор Универзитета "Валахиа" Калин Орош и вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић.

Орош је изјавио Срни да ова сарадња подразумијева размјену студената, мобилност академског особља, заједнички истраживачки рад и размјену искустава када је ријеч о високом образовању.

Ректор Универзитета "Валахиа" изразио је посебну захвалност амбасадору БиХ у Румунији Милету Васићу, који је, како каже, спојио два универзитета.

Пашалић указао је на значај потписивања споразума о сарадњи два унивезитета, која обухвата и област истраживања, односно научно-истраживачке пројекте.

"На презентацији, која је претходила потписивању споразума, чули смо да Румунија има сличне проблеме као и БиХ и Република Српска, укључујући и универзитетску област, па ћемо на том пољу размијенити искуства", рекао је Пашалић Срни.

Он је оцијенио да је сарадња на пољу науке, односно високог образовања, веома значајна и за укупну сарадњу Републике Српске и БиХ са Румунијом.

Амбасадор БиХ у Румунији Миле Васић рекао је да су додирне тачке двије земље велике, те да је до сада акценат био стављен на економску сарадњу.

"Спољнотрговинска размјена није на завољавајућем нивоу и могла би бити већа с обзиром на географску близину и остале сличности. Прошле години покривеност извоза је порасла на 92,7 одсто, па у овој години очекујемо да ће доћи до баланса", рекао је Васић.

Он је оцијенио да је било изузетно важно успоставити сарадњу између Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета "Валахиа" из Тарговишта.

"Румунски универзитет је млад и један од најмодернијих у Румунији, посебно у истраживачком дијелу", рекао је Васић и додао да је ЕУ финансирала тај универзитет са 15 милиона евра.

Он сматра да Универзитет у Источном Сарајеву може да преузме добра искуства од румунског универзитета.

"Оно што је посебно важно је то да су Румуни спремни да помогну како бисмо заједно наступили према европским фондовима", рекао је Васић.

Он каже да ће делегација Универзитета "Валахиа" сутра боравити у Шамцу, а посјетиће и Подручну привредну комору Бањалука, гдје ће бити потписан споразум о сарадњи, а потом и Прњавор, гдје ће бити разговарано о братимљену са Тарговиштем и привредној сарадњи.

Извор: СРНА