latinica  ћирилица
19/02/2018 |  12:05 ⇒ 12:12 | Аутор: РТРС

Ристић није дочекао правду у спору против такозване Армије БиХ

Прогнаник Нестор Ристић из Добоја није дочекао правду у спору против Министарства одбране БиХ и Федерације БиХ због уништавања имања у Гостовићима код Завидовића (ФБиХ) које су починили припадници одреда "Ел муџахид". Умро је у 90. години без добијене накнаде.
Нестор Ристић - Фото: Screenshot
Нестор РистићФото: Screenshot

Са братом Браниславом, он је прије 14 година покренуо спор тражећи надокнаду због разрушених кућа и имања у непосредној близини средњовјековног манастира Удрим, који је такође девастиран доласком и формирањем кампа муџахедина у том дијелу БиХ.

"Формално је Уставни суд одлучио да нема основа за индивидуалну кривичну одговорност по тужби Ристића, јер је пресуђени генерал такозване Армије БиХ Расим Делић умро током жалбеног поступка. Због тога се тим случајем није позабавила ни посљедња судска инстанца, Међународни суд правде у Стразбуру" каже адвокат Ристића у овом спору.

Независни вјештаци током процеса утврдили да је вриједност имовине уништене у њиховом родном месту Гостовићи код Завидовића од стране плаћеника из исламских земаља у протеклом рату у БиХ у износу од 199.000 марака. Адвокат сматра да је правда, ипак, достижна, али да се чека судски епилог другог у ланцу одговорности за злочине плаћеника из исламских земаља,који су се у рату у БиХ борили на страни и под командом генерала такозване Армије БиХ, Сакиба Махмуљина.

Адвокат додаје да је посебно цинично тумачење у досадашњим одбранама из Федерације да се у уништавању имања Ристића радило о "вишој сили" и да нема доказа да су муџахедини били под командом такозване Армије БиХ.

Извор: Вечерње новости