latinica  ћирилица
18/01/2018 |  09:10 | Аутор: РТРС

Дујаковић: Интензивне контроле поштовања премијског система АО

Агенција за осигурање Републике Српске већ је санкционисала поједина друштва за осигурање због кршења премијског система АО /аутомобилска одговорност/ и наставиће са интензивном контролом поштовања тог система и смјерница за поступање приликом закључивања уговора о осигурању од одговорности за моторна возила, рекао је директор Агенције Славен Дујаковић.
Увоз аутомобила - Фото: РТРС
Увоз аутомобилаФото: РТРС

 

"Агенција ће наставити са изрицањем мјера надзора као и прекршајних санкција", изјавио је Дујаковић Срни.

Он је додао да подршку овим активностима дају и Пореска управа Српске, Министарство саобраћаја и веза, Саобраћајна инспекција и Министарство унутрашњих послова.

"Све активности које спроводимо у интересу су грађана, односно лица која имају права из осигурања. Без адекватне премије осигурања нема ни адекватне заштите оштећених лица и грађана Српске. Заштита се може обезбиједити само правилним обрачуном и наплатом премије у складу са позитивним прописима", истакао је Дујаковић.

Скупштина Удружења друштава за осигурање при Привредној комори Републике Српске недавно је изрекла опомену пред искључење осигуравајућим друштвима "Аура" и "Микрофин" из Бањалуке, "Гарант" из Брчког и "Аса" Сарајево због кршења одлука ове организације и смјерница за поступање приликом закључивања уговора о осигурању од одговорности за моторна возила.

Кршење ових смјерница највећим дијелом се врши преко екстерне мреже, односно путем заступника кроз високу заступничку провизију, саопштено је раније из Привредне коморе Српске.

Чланови Скупштине Удружења друштава за осигурање при Привредној комори Републике Српске дали су пуну подршку Агенцији за осигурање у напорима које улаже у регулисању ситуације на тржишту осигурања и контроли примјене прописаних смјерница.

Извор: Срна