latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:19 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Тужбе због лажних тврдњи о паравојним формацијама (ВИДЕО)

Предсједник Удружења грађана Ветерани Републике Српске Душко Вукотић најавио је данас да ће поднијети тужбе против министра безбједности БиХ Драгана Мектића и новинара Слободана Васковића и Авде Авдића због, како каже, лажних тврдњи о такозваним паравојним формацијама у Републици Српској.
Вукотић и Билбија - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Вукотић и Билбија - конференција за новинареФото: СРНА

- Услиједиће тужбе против Мектића, Васковића и Авдића који ће морати да докажу оно што говоре, односно о чему пишу - рекао је Вукотић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Вукотић тврди да Мектић својим јавним иступом о тзв. паравојним формацијама у Републици Српској "свјесно лаже у истом маниру као што је Авдић потписао, а Васковић написао лаж о томе".

Он каже да је и сам Мектић потврдио да је ријеч о свјесној лажи, када је рекао да су безбједносне агенције дуже вријеме пратиле рад ових паравојних формација.

- Онда су се те исте агенције и увјериле да министар који их представља безочно и свјесно лаже са намјером да наше саборце и потомке, укључујући и чланове наших породица, истура као мете за будућу одмазду и хапшења које спрема Мектић, злоупотребом своје високе позиције и директним утицајем на вандејтонско Тужилаштво и Суд БиХ - наводи он.

Вукотић каже да је Мектићева мета у политичком смислу предсједник Републике Српске Милорад Додик, који, како је навео, нема никакве везе са доласком чланова Удружења "Србска част" у Републику Српску, као што ни потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић или било ко из руководства парламента нема никакве везе са присуством гостију из "Србске части" на уредно пријављени скуп у Бањалуци, који је одобрен и на који су били позвани медији и други гости.

Вукотић је рекао да новинар и блогер Слободан Васковић "никада није написао ниједан текст о припадницима Исламске државе и постројавању униформисаних ветерана тзв. Армије БиХ, којима је, као и свим ратним ветеранима свијета, повељом УН дата могућност да имају своје униформе.

Он је поручио Мектићу да никада није видио ниједног униформисаног ветерана, нити набилданог потомка како опасан експлозивом диже туђу дјецу у ваздух.

- Наши потомци и саборци нису опасност ни за кога, али нећемо погнуте главе и ћутке ићи у казамате које си нам припремио зарад своје политичке каријере која нема везе са безбједношћу којом се ти неозбиљно бавиш - поручио је Вукотић министру безбједности БиХ.

Он сматра да се непотребно ушло у ову причу која, вјероватно, има за циљ да удружење ветерана буде забрањено у Републици Српској, као и да се у Србији покуша забранити Удружење "Србска част".

Вукотић каже да је то циљ појединих структура које су, како оцјењује, љубоморне на организовани рад ових удружења, додајући да њихов рад конкретно смета Мектићу.

Предсједник Удружења "Србска част" Игор Билбија рекао је да ова организација није никаква паравојна формација, те да је њено дјеловање искључиво хуманитарног карактера.

Билбија каже да му није познато да је Удружење "Србска част" проглашено за националну опасност по безбједност у БиХ и да ће његовим члановима бити забрањен улазак у ту земљу.

- Могу они да прогласе шта желе - каже Билбија и истиче да, ако је злочин и противзаконито да се организација "Србска част" помаже социјално угроженим лицима онда нека је прогласе опасношћу по безбједност.

Извор: СРНА