latinica  ћирилица
15/01/2018 |  16:16 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Караматић: Мектић треба да се бави стварима за које је министарство задужено

Заједничка комисија за одбрану и безбједност бх. Парламента затражила је од Министарства безбједности да у сарадњи са другим надлежним институцијама до 24. јануара достави информацију о сазнањима и евентуалном постојању и дјеловању паравојних и параполицијских структура на простору БиХ.
Марио Караматић - Фото: klix.ba
Марио КараматићФото: klix.ba

Да се данас расправља о “Србској части“ тражио је члан Комисије из СДА Шемсудин Мехмедовић, након чега је хрватски делегат Марио Караматић затражио да се таква информација употпуни пријетњама и најавама протеста бошњачких удружења током посјете предсједнице Хрватске.

А прије сједнице Комисије, Караматић је прокоментарисао изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића о "Србској части".

Истиче да би Мектићу било пуно паметније да се бави стварима за које је министарство задужено, него да коментарише свакакве написе по медијима.

- Што се тиче тог удружења и изјава уваженог министра Мектића, шта рећи о министру који мртав хладан изјави да БиХ нема проблема с тероризмом, а само у његовом мандату су службено била два терористичка напада у БиХ гдје су нападнуте институције, гдје је нападнута војска, гдје је нападнута полиција, значи сами темељи БиХ, каже Марио Караматић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ.

- Колико сам успио видјети то о "Србској части", они тврде да су они хуманитарна организација, не постоје никакви службени документи да се ради о било каквим паравојним формацијама, наглашава Караматић.

- С друге стране, Мектић није коментарисао изјаву Грађанског савеза која је буквално позвала СДА да спрема народ на рат. Значи ту се ради о нападу на уставно-правни поредак БиХ, угрожавању сигурности.Министру би боље било да се бави оним за шта је задужен, закључује Караматић.

Заједничка комисија за одбрану и безбједност бх. Парламента затражила је од Министарства безбједности и других надлежних институција информацију о активностима припадника удружења "Србска част", "Ноћни вукови", "Патриотска лига" и "Жуте осе".