latinica  ћирилица
15/12/2017 |  09:13 ⇒ 09:15 | Аутор: РТРС

Касиповић: Реализован обиман и захтјеван програм рада

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је у овој години Министарство реализовало обиман и захтјеван програм рада, који обухвата и 16 пројеката - од закона, информација до стратегија.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

- Са законом о извршењу кривичних санкција који је у нацрту утврдила Влада и упутила Народној скупштини Републике Српске и Законом о одузимању нелегално стечене имовине можемо рећи да је Министарство правде извршило обиман и захтјеван програм рада и то је свакако оно што ме радује - рекао је Касиповић.

Он је нагласио да је Кривични законик системски и темељни закон који је на сасвим другачији начин у правни живот Републике Српске унио различите новине - од помоћи развоју друштва и економије, стварања претпоставки за сигурније пословање, спречавања финансијских злоупотреба, прања новца, те корупције.

- Усвајањем Кривичног законика створили смо обавезу вођења евиденције лица која су правоснажно осуђена за кривична дјела учињена на штету полног интегритета дјетета - подсјетио је Касиповић.

Он је навео да се Законом о лицима која пријављују корупцију желе охрабрити људе да пријављују корупцију и нерегуларна и незаконита понашања, а да се осјећају сигурним.

- Као друштво у Републици Српској, гдје је моја надлежност, морамо тежити владавини права. Знам да то није лако постићи, али из дана у дан, макар у Српској, кроз законски оквир, чинимо све да ојачамо владавину права. Закони које смо усвојили практично су промијенили систем и то је оно што смо ми могли урадити - додао је Касиповић.

Он је подсјетио да су најтеже теме правно поступање на нивоу БиХ, а став Републике Српске је познат када је ријеч о Суду БиХ и Тужилаштву БиХ.

- Мислим да се треба вратити на усвајање принципа за доношење закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ. Мислим да са великом пажњом треба размотрити начин именовања судија и тужилаца. Жао ми је што у структуралном дијалогу није било довољно разумијевања за приједлоге из Српске који су сасвим сигурно били добри и конструктивни - закључио је Касиповић.

Извор: Независне новине