latinica  ћирилица
14/12/2017 |  14:11 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Бјелица: Босићева декларација није обавезујућа

Декларација о критеријумима за дефинисање трасе будућег аутопута између Београда и Сарајева, која је у Представничком дому ПС БиХ усвојена на приједлог Младена Босића, а којом је предвиђено да траса иде преко Тузле, Брчког и Бијељине, није обавезујућа и донијели су је углавном посланици са тих простора, рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.
Траса аутопута - Фото: РТРС
Траса аутопутаФото: РТРС

Бјелица каже да он полаже велику наду у Србију, која је јасна када је ријеч о траси пута од Беогарада према Сарајеву.

"Када је ријеч о траси према Сарајеву, Србија је јасна да пут иде са Коридора 11 на Пожегу, Ужице, Котроман, Горње Вардиште. Србија ради пројектну документацију и мислим да ће она брзо започети радове, с тим да ће највећи дио финансирати из властитих средстава", рекао је Бјелица.

Он је додао да је сада на БиХ да се опредијели којом ће трасом ићи овај пут од те тачке, односно од границе са Србијом до Сарајева.

Бјелица је подсјетио да је инфраструктура, у складу са Дејтонским споразумом и Уставом, у надлежности ентитета, који треба да обезбиједе средства за евентуалне трасе пута.

"Ако се задужује Република Српска, значи Српска одређује и трасу", објаснио је Бјелица.

Он је навео да је Просторним планом Републике Српске утврђена једна од траса од Вишеграда преко Устипраче, Рогатице, Подроманије, Љубогоште до Сарајева, а да се Српска не може мијешати у то ко ће градити аутопут кроз Федерацију БиХ.

Бјелица је рекао и да је Просторним планом Срспке предвиђена друга траса из Крајине кроз Посавину и Шамац, преко Брчког, до Бијељине. Појаснио је да су ове двије трасе предвиђене Просторним планом и Стратегијом транспорста Српске, која је саставни дио Оквирне стратегије транспорта БиХ.

Извор: СРНА