latinica  ћирилица
24/11/2017 |  15:54 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Модрича-Додијељена одликовања за погинуле борце ВРС (ВИДЕО)

У Модричи су уручена одликовања "Медаља заслуга за народ" за 38 породица погинулих бораца Војске Републике Српске. Предсједник Милорад Додик постхумно је одликовао борце са подручаја Модриче, Брода, Вукосавља и Шамца поводом Видовдана-Крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.
Одликовања - Фото: РТРС
ОдликовањаФото: РТРС

Ружици Мартић из Брода убијени су отац Андрија и брат Момир 25. мара 1992.године.

Одликовања јој много значе али се не може помирити са чињеницом да злочинци још нису одговарали.

Божо Илић је погинуо у 45. години бранећи своју кућу у Гостовићу 1992.године. Супруга Нада је отхранила четворо дјеце, стекла је и унучиће којим ће причати какав им је био дјед.

"Поготово ми ово значи за моју унучад да им покажем шта је дјед био, да је добио одликовање, да је био у борби за Републику Српску и да је дао живот за то да би његова дјеца и унучад уживали у Републци Српској", рекла је Нада Илић из Модриче.

У Модирчи је до сада постхумно одликовано 237 погинулих бораца, а у наредном периоду биће одликовано још 52 погинула борца.

"Сигурно је ово добра прилика да се пружи рука породицама палих бораца, мајкама, супругама, дјеци, само да им се каже да нису заборављени", нагласио је Младен Крекић, начелник општине Модрича.

"Наша обавеза, њихових савременика чини Републику Српску добрим мјестом та живот, окрећући се младим генерацијама да остају овдје да буду надахнути патриотизмом и храброшћу свих оних који су уградили своје животе у Републику Српску", истакао је Синиша Каран, изасланик предсједника Републике Српске.

За Репулику Српску свој живот је дало више од 23.000 бораца.