latinica  ћирилица
24/11/2017 |  15:09 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Мектић: Министри из СзП неће гласати за сет закона о акцизама

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић рекао је данас пред почетак сједнице Савјета министара, да министри из Савеза за промјене /СДС и ПДП/ неће гласати за предложени сет закона о акцизама.
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot) -
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot)

- Овај приједлог је идентичан и првом, другом, трећем и четвртом приједлогу за који ми нисмо гласали и изнијели смо аргументе зашто то нисмо урадили. Овај пети приједлог је исти као и претходна четири - рекао је Мектић новинарима и додао да је ово пети пут да неко, из ко зна којих кругова и на који начин, намеће закон о акцизама.

Он је истакао да је на прошлој сједници Савјета министара, када је најављено да ће сет закона о акцизама бити на дневном реду, "питао чији је приједлог, ко ово стално предлаже, гдје се ово производи, у којим кухињама".

- Мени су објаснили да је ово поново приједлог Управног одбора Управе за индиректно опорезивање и не знам до када нас тај УО мисли малтретирати на овакав начин. Неко мисли да ће се нешто промијенити ако исти приједлог буде предложен неколико пута - навео је Мектић.

Он је поновио да је став СДС-а и Савеза за промјене о акцизама био јасан већ код првог приједлога закона, а и касније се то видјело и кроз све остале законе, који су долазили на разне начине у процедуру, да неће подржати закон о акцизама на овакав начин како је он предложен.

Мектић је нагласио да су разлог стотину пута поновили, а то је да је по основу акциза до сада потрошено неколико милијарди КМ, односно узето од грађана, а да се не зна како, на који начин и у које сврхе су потрошена та средства.

Према његовим ријечима, постоји основана сумња да су та средства трошена у ненамјенске сврхе, крпљење буџета, промашене разне политике и промашене нерентабилне пројекте, а крајњу цијену су плаћали грађани БиХ.

- Само у у случају када би било строго загарантовано и обезбијеђено да ће те акцизе бити намјенски трошене и да ће потрошња средстава прибављених од акциза бити транспарентна пристајемо на причу о акцизама - сматра Мектић.

Он лично мисли да власти новац од акциза намјеравају да злоупотријеби у разне врсте вођења и начине вођења изборне кампање за 2018. годину.

- Став СДС-а је да се законом о акцизама морају да заштите посебне категорије грађана у БиХ, прије свега пољопривредници, да им буде омогућена регрисана нафта. Овакав закон о акцизама произвео би ланчани раст цијена - тврди Мектић.

У Сарајеву је у току сједница Савјета министара на чијем је дневном реду сет закона о акцизама.

Извор: СРНА