latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:09 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Радојичић: Електротехнички факултет са свјетском репутацијом

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да бањалучки Електротехнички факултет има дугу традицију и добру репутацију, због чега су његове дипломе признате у Републици Српској и иностранству.
Бањалука, Електротехнички факултет - свечаност - Фото: СРНА
Бањалука, Електротехнички факултет - свечаностФото: СРНА

Радојичић, који је данас присуствовао свечаности поводом обиљежавања 55 година од оснивања овог факултета, рекао је новинарима да они који стекну диплому инжењера овог факултета одмах могу да нађу посао, те да су његови стручњаци цијењени и тражени у свијету.

Радојичић је нагласио да Бањалука има не само традицију, већ врх и потенцијал у области електротехнике, посебно ИТ сектора.

"У припреми наше стратегије развоја за наредних 20 година и урбанистичког плана за наредних 10 година ИТ сектор је препознат као једна од компаративних предности или потенцијала. Имамо школе, факултете, ђаке, студенте, инжењере са добрим потенцијалом. Сматрамо да је то једна од развојних шанси", рекао је Радојичић.

Декан бањалучког Електротехничког факултета Бранко Блануша рекао је новинарима да овај факултет данас обиљежава 55 година од оснивања, истичући да је ово најстарија високошколска институција на бањалучком Универзитету.

"Поносни смо на резултате нашег рада. Ми смо први факултет који је започео студије по принципима Болоњског процеса и покренуо докторске студије", истакао је Блануша.

Он је рекао да је ово факултет који има дугу традицију, добар наставни процес и остварује значајне резултате у научно-истраживачком раду.

Најбољим студентима данас су уручене награде, а професорима који су најзаслужнији за покретање катедре за електротехнику и часописа "Електроникс" уручене су плакете овог факултета.

Најбољи студент овог факултета Милица Лекић рекла је новинарима да јој је драго што је проглашена за најбољег дипломираног инжењера, истичући да је уписала мастер и да је тренутно запослена на овом факултету.

Свечаности обиљежавања Дана Електротехничког факултета присуствовали су предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, руководство и студенти бањалучког Електротехничког факултета.

Електротехнички факултет у Бањалуци основан је 24. новембра 1962. године одлуком Народног одбора среза Бањалука о оснивању Техничког факултета са Одсјеком за електротехнику.

У школску 1962/63. годину уписано је 113 студената од којих је 48 дипломирало.

Извор: СРНА