latinica  ћирилица
24/11/2017 |  13:19 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Шуме Српске: Добит између шест и 10 милиона КМ, неосноване оптужбе СДС-а

Генерални директор "Шума Републике Српске" Ристо Марић рекао је да ће добит ове фирме на крају године бити између шест и 10 милиона КМ, те одбацио оптужбе СДС-а на рачун руководилаца овог предузећа.
Шуме Републике Српске -
Шуме Републике Српске

Марић је рекао Срни да у СДС-у, који је најавио подношење кривичне пријаве против одговорних лица због "неправилности утврђених у ревизорском извјештају о пословању овог предузећа за 2016. годину", могу да причају шта хоће и додао да је ријеч о инсинуацијама те странке, која наводи да су "Шуме" приказивале лажну добит.

"Они су навели да смо дужни локалним заједницама и да руководство 'Шума' због тога треба кривично гонити, јер се редовно нису уплаћивале положајне ренте, односно накнаде локалним заједницама на основу оствареног прихода у тим општинама", појаснио је Марић.

Он је додао да СДС може да поднесе кривичне пријаве ако на основу поменутог ревизорског извјештаја сматрају да за то имају аргументе.

"Ми смо на располагању, постоје истражни органи и одговараћемо ако смо нешто лажирали. Ипак, то су инсинуације СДС-а, која се нечим мора бавити. Опозиција мора да напада позицију, али начин на који то раде је непримјерен", истакао је Марић.

Одговарајући на позив СДС-а да би због наведених неправилности било морално да поднесе оставку, Марић је рекао да то неће урадити све док год "Шуме" буду пословале позитивно и подизале ниво организације и резултата.

СДС је данас саопштила да ће поднијети кривичне пријаве против одговорних лица у Јавном предузећу "Шуме Републике Српске" због "неправилности утврђених у ревизорском извјештају о пословању овог предузећа за 2016. годину".

У саопштењу се наводи да ће кривичне пријаве бити поднесене против директора "Шума Српске" Ристе Марића и начелника општине Рогатица Милорада Јагодића.

У СДС-а сматрају да је из ревизорског извјештаја о пословању овог предузећа за 2016. годину видљиво постојање основа сумње да су у овом предузећу почињене многе криминалне радње и незаконитости.

"Према налазима ревизорског извјештаја, одговорна лица у предузећу `Шуме Републике Српске` су лажно водила пословне књиге, избјегавајући да прикажу као приход накнаду од уплата власника приватних шума по основу услуга које су пружане приватницима, и то у износу већем од 2.670.000 КМ", наводи се, између осталог, у саопштењу.

Извор: Срна