latinica  ћирилица
24/11/2017 |  12:46 | Аутор: РТРС

СДС најавио кривичне пријаве против одговорних у "Шумама Српске"

Српска демократска странка /СДС/ саопштила је да ће поднијети кривичне пријаве против одговорних лица у Јавном предузећу "Шуме Републике Српске" због "неправилности утврђених у ревизорском извјештају о пословању овог предузећа за 2016. годину".
СДС - Фото: илустрација
СДСФото: илустрација

У саопштењу се наводи да ће кривичне пријаве бити поднесене против директора "Шума Српске" Ристе Марића и начелника општине Рогатица Милорада Јагодића.

У СДС-а сматрају да је из ревизорског извјештаја о пословању овог предузећа за 2016. годину видљиво постојање основа сумње да су у овом предузећу почињене многе криминалне радње и незаконитости.

"Према налазима ревизорског извјештаја, одговорна лица у предузећу `Шуме Републике Српске` су лажно водила пословне књиге, избјегавајући да прикажу као приход накнаду од уплата власника приватних шума по основу услуга које су пружане приватницима, и то у износу већем од 2.670.000 КМ", наводи се у саопштењу.

Из СДС-а тврде да су "Шуме Српске" тиме избјегле плаћање излазног ПДВ-а у износу од 454.057 КМ, као и да су одговорна лица у овом предузећу лажним вођењем пословних књига избјегла да прикажу обавезе по основу пореза на добит у износу од 586.069 КМ.

"Ревизија у налазу указује на висок ризик по предузеће у погледу непоступања предузећа по пореским прописима. Предузеће је у 2016. години имало мању добит за 4.613.892 КМ у односу на 2015. годину или за 36,63 одсто мање", истичу у СДС-у.

У саопштењу се наводи да су обавезе предузећа закључно са 2016. годином износиле око 29 милиона КМ, од чега око 10 милиона КМ представља дуг према комерцијалним банакама, а око 19 милиона КМ дуг на основу обавезе плаћања пореза и доприноса и обавезе према општинама.

"Из тог разлога сматрамо да би оставка директора Риста Марића била једини моралан потез", истиче се у саопштењу.

Извор: СРНА