latinica  ћирилица
24/11/2017 |  11:52 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

У Влади Српске настављене консултације о буџету (ВИДЕО)

У Влади Српске настављене су консултације о Буџету за 2018. и Програму економских реформи у наредне двије године.
Консултације у Влади - Фото: РТРС
Консултације у ВладиФото: РТРС

Премијерка Жељка Цвијановић данас је разговарала с пољопривредницима, представницима БОРС-а, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске, Удружења УДАС, Републичке организације породица погинулих и несталих бораца и заробљених цивила, Савеза логораша, Савеза цивилних жртава рата, Ветеранима Српске, и са Удружењем жена жртава рата Републике Српске.

У Владу су први дошли представници Савеза градова и општина, са којима је постигнут договор о додатној подршци изразито неразвијеним општинама у виду суфинансирања њихових пројеката.

Предсједник Савеза општина и градова Српске Љубиша Ћосић рекао је да је захтјев Савеза био да се уз грант за неразвијене и изразито неразвијене локалне заједнице, поред већ постојећа два милиона КМ, уведе и позиција у буџету са које би се износ од пола до милион КМ издвајао за такве пројекте.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да је са представницима Савеза општина и градова Српске разговарала о додатној подршци изразито неразвијеним општине кроз суфинансирање важних пројеката који би ријешили одређене проблеме у локалним заједницама.
 
- Основна идеја је да се пронађе модалитет за изналажење средстава те да обезбиједимо њихово учешће у одређеним пројектима - рекла је Решићева након консултација са представницима Савеза општина и градова о преднацрту буџета Српске за наредну годину и програму економскох реформи за период од 2018. до 2023. године.

Она је додала да се на терену доста разговарало са представницима локалних заједница и да се увидјело да постоје квалитетни пројекти, али да се често деси да усљед несолвентности изразито неразвијене општине такав пројекат пропадне.

Потпредсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Ранко Сарајлић изјавио је данас да је основни захтјев пољопривредника у вези са буџетом Српске за наредну годину повећање аграрног буџета у односу на садашњи износ од 60 милиона КМ, да би он имао развојни карактер. "Сматрамо и даље да висина тог буџета треба бити шест одсто од укупног републичког буџета како је то законски предвиђено", рекао је Сарајлић новинарима након консултација о преднацрту буџета за наредну годину и преднацрту програма економскох реформи за период 2018-2020. година.

Он је рекао да на консултацијама није затражено конкретно колико би то повећање било "јер нема могућности да Влада Српске подигне ниво тог буџета".

Сарајлић је навео да су се захтјеви пољопривредника односили и на преусмјеравање подстицаја, строжу контролу њихове исплате, те да се повећају и контроле приликом протока робе, а било је ријечи и о заштити домаће производње.

Предсједник Предсједништва Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац изјавио је данас да се захтјев ове групације лица у вези са буџетом Српске за наредну годину односи на повећање личне инвалиднине од пет одсто.

"Од остатка средстава са буџетског гранта за исплате личних инвалиднина увијек остане дио и сматрамо да се из тога могу повећати инвалиднине за два одсто, те да се се буџетом планира још три одсто", рекао је Врховац новинарима након консултација са представницима Владе Републике Српске о преднацрту буџета за наредну годину и преднацрту економских реформи за период 2018-2020. година.

Врховац је навео и да се разговарало о питањима бањског лијечења, као и да се за 300 ратних војних инвалида обезбиједи помоћ у виду самозапошљавања у износу од 2.500 КМ по кориснику.

Предсједник Организације ампутираца УДАС-а Жељко Волаш рекао је да су главни захтјеви изнесени на консултацијама - остваривање права на ортопедска помагала и бањску рехабилитацију за ратне војне инвалиде ампутирце, што ће се рјешавати посредством Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да ће у наредној години, највјероватније, за два одсто бити повећане основице за породичне пензије, инвалиднине и борачке додатке за све категорије из борачке популације.

Савановић је нагласио да су средства које Влада издваја за борачке категорије иста сваке године, али да, због биолошког одлива те популације, наредне године основица може бити повећавана.

- Борачка организација Републике Српске тражила је да се нађе начин за обештећење 3.500 бораца који нису у оквиру пензионог система. Било је размишљања да у те намјене усмјеримо средства која остају након смрти припадника борачке популације - рекао је Савановић.

Он је, након консултација са представницима организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата о преднацрту буџета за наредну годину и економске политике од 2018. до 2020. године, истакао да са овим приједлогом нису сагласне све организације, због чега ће, највјероватније, бити повећана основица за различита давања. Савановић је додао да су организације од јавног интереса проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата свјесне своје позиције у преднацрту буџета, али и свеукупне ситуације у Републици Српској.

Предсједница Републичког удружења жена жртава рата Божица Рајилић рекла је да је на консултацијама усаглашен оквирни текст закона о заштити жртава ратне тортуре који би до краја године требало да уђе у скупштинску процедуру.

- Категорија која је свих ових година била на маргинама свих друштвених збивања коначно ће добити своје мјесто. Овакав закон Република Српска никада није имала. Ово је први пут да је неко препознао проблем жртава ратне тортуре и анализирао тај проблем - рекла је Рајилићева.

Она је изразила задовољство због тога што је овај закон добио подршку и Владе Републике Српске да иде у даљу процедуру, те нагласила да би његово доношење допринијело томе да свака жртва оствари право на мјесечна примања као обештећење за тортуру коју је преживјела.

- Не очекујемо да добијемо примања као борци који су носили оружје, нити нека која превазилазе буџетске могућности Републике Српске, али ће бити примјерена и зависиће од степена тортуре коју је жртва преживјела у рату - навела је Раијлићева.

Извор: РТРС/СРНА