latinica  ћирилица
24/11/2017 |  11:39 ⇒ 15:44 | Аутор: РТРС

У овој години у Српској убијено шест жена

Један од видова подршке и заштите жена које су претрпјеле насиље у породици је и оснивање сигурних кућа, којих у Републици Српској има три, са укупним капацитетом од 55 лежајева.
Насиље у породици (Фото: илустрација / calgarysun.com) -
Насиље у породици (Фото: илустрација / calgarysun.com)

У првих десет мјесеци ове године у Републици Српској евидентирано је шест случајева насиља над женама у којима су жртве убијене.

Џендер центар Владе Републике Српске истиче да је неопходно стално јачати капацитете институција које се баве превенцијом и борбом против злостављања.

У Центру напомињу да насиље у породици и насиље над женама представљају цивилизацијски изазов сваког друштва због своје специфичности - а то је да се увијек појављује у зони приватности, најинтимнијој сфери живота, у којој би свако требало да се осјећа безбједним.

"Велики изазов друштва је да одговори на питање - како дјеловати тамо гдје се сударају двије вриједности: приватност и друштвена нетолерантност на насиље?", речено је Срни у Џендер центру.

Према Конвенцији Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, "родно засновано насиље над женама означава насиље које је усмјерено против жене зато што је жена, односно оно које несразмјерно утиче на жене".

Република Српска је свој правни оквир, напомињу у Џендер центру, увелико ускладила са међународним стандардима који су прописани Конвенцијом, те су субјекти заштите дужни да пруже заштиту, подршку и помоћ жртвама насиља у породици без обзира на то да ли је против починиоца покренут кривични или прекршајни поступак.

Један од видова подршке и заштите жена које су претрпјеле насиље у породици је и оснивање сигурних кућа, којих у Републици Српској има три, са укупним капацитетом од 55 лежајева.

Сигурне куће формиране су у Бањалуци, Бијељини и Модричи, а средства за њихово функционисање обезбјеђује Влада Српске у износу од 70 одсто и јединица локалне самоуправе у износу од 30 одсто од утврђене цијене смјештаја.

"У периоду од 2014. до 2016. године из Буџета Републике Српске издвајано је у просјеку око 207.127 КМ годишње за смјештај жена у сигурне куће, што показује да је финансирање збрињавања, смјештаја и рехабилитације жртава насиља у породици планирано и обезбијеђено у буџету републичких и локалних органа власти", истичу у Џендер центру.

У Министарству породице, омладине и спорта Срни је речено да је у првих шест мјесеци ове године у сигурне куће у Републици Српској смјештено 35 жена - жртава породичног насиља.

Према подацима овог министарства, у току претходне три године у сигурним кућама било је смјештено укупно 107 жена, док је 111 било смјештено само током 2013. године.

"Осим обезбјеђивања смјештаја, исхране и хигијене, сигурна кућа, као посебна мјера подршке жртвама насиља у породици, жртвама мора обезбиједити савјетодавну и психолошку подршку, медицинску, правну и социјалну помоћ.

Ту је и савјетовалиште при контакту са надлежним институцијама. Поменуте мјере доступне су 24 часа дневно сваког дана у години, без било каквих трошкова", објашњавају у овом министарству.

У Министарству унутрашњих послова /МУП/ Срни је речено да су од 2013. до краја 2016. године у Српској евидентиране 43 жртве насиља у породици са смртном посљедицом, од којих је 28 лица женског пола.

У МУП-у наводе да су у току првих десет мјесеци ове године у Српској слободе лишена 842 мушкарца због кривичних дјела и прекршаја насиља у породици, док је прошле године тих извршилаца било укупно 1.087.

Према подацима МУП-а Српске, приближан број извршилаца ових кривичних дјела и прекршаја био је и у 2015. години 1.071, док је 2014. године тај број достигао 1.243.

Међународни дан борбе против насиља над женама обиљежава се сутра, 25. новембра, а овај датум изабран је одлуком УН од 17. децембра 1999. године, у знак сјећања на дан када су у Доминиканској републици 1960. године, према налогу тадашњег предсједника те земље Рафаела Трухиља, брутално убијене сестре Мирабал - Патрија, Минерва и Марија Тереса.

Подаци који говоре да је у Канади свака десета жена жртва насиља свог партнера, а у САД свака шеста дјелимично су тачни и, у ствари, умањени, јер највећи број случајева насиља остаје нерегистрован, а насилници су особе свих професија и социјалних структура.

Извор: Срна