latinica  ћирилица
24/11/2017 |  10:52 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Решић: Влада Српске ће помоћи изразито неразвијеним општинама

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је данас у Бањалуци да је са представницима Савеза општина и градова Српске разговарала о додатној подршци изразито неразвијеним општине кроз суфинансирање важних пројеката који би ријешили одређене проблеме у локалним заједницама.
Лејла Решић - Фото: СРНА
Лејла РешићФото: СРНА

"Основна идеја је да се пронађе модалитет за изналажење средстава те да обезбиједимо њихово учешће у одређеним пројектима", рекла је Решићева након консултација са представницима Савеза општина и градова о преднацрту буџета Српске за наредну годину и програму економскох реформи за период од 2018. до 2023. године.

Она је додала да се на терену доста разговарало са представницима локалних заједница и да се увидјело да постоје квалитетни пројекти, али да се често деси да усљед несолвентности изразито неразвијене општине такав пројекат пропадне.

Решићева је истакла да је циљ да се олакша аплицирање таквих пројеката који би требало да ријеше одређене проблеме у локалним заједницама.

Предсједник Савеза општина и градова Српске Љубиша Ћосић рекао је да је захтјев Савеза био да се уз грант за неразвијене и изразито неразвијене локалне заједнице, поред већ постојећа два милиона КМ, уведе и позиција у буџету са које би се износ од пола до милион КМ издвајао за такве пројекте.

Према његовим ријечима, та средства би се додјељивала на бази јавног позива и критеријума за финансирање и рангирање тих пројеката и да би то било могуће урадити.

Извор: СРНА