latinica  ћирилица
24/11/2017 |  10:48 | Аутор: РТРС

Адвокат Прлића: Пресуда Младићу амнестирала Србију

Загребачки адвокат Весна Алабурић оцјењује да је у пресуди Ратку Младићу државни врх Србије амнестиран од учешћа у "удруженом злочиначком подухвату", те да из пресуде произилази да је рат у БиХ "унутрашњи", а не "међународни" сукоб.
Хаг:Прлић - суђење - Фото: Screenshot
Хаг:Прлић - суђењеФото: Screenshot

Из сажетка пресуде произилази да као чланови "удруженог злочиначког подухвата нису наведени Слободан Милошевић и највиши функционери Србије, односно Југославије из тог времена".

"Ако то упоредимо са првостепеном пресудом у случају `Прлић и други`, којом су сви проглашени кривим, видјећемо да су Фрањо Туђман и остали представници тадашње хрватске власти наведени као чланови `удруженог злочиначког подухвата`", истиче Алабурићева.

Она сматра да то доводи Хрватску и припаднике власти у прилично незавидан положај.

Алабурићева, која брани Прлића и чланове некадашње Херцег-Босне у Хагу, напомиње да из пресуде генералу Младићу произилази да се "сукоб муслимана и Срба од маја 1992. године, па надаље - не сматра међународним него искључиво интерним сукобом".

"Зато Младић није био ни оптужен нити осуђен за тешке повреде Женевских конвенција", наводи она за хрватске портале и закључује:

"Када све то упоређујете, произилази да Београд није имао никаквог утицаја на све што се догађало у БиХ, за разлику од Загреба, који се по пресудама и Тихомиру Блашкићу и Дарију Кордићу, те Јадранку Прлићу и другима доводи у тијесну везу са ратним догађањима у БиХ".

Жалбено вијеће Хашког суда ће 29. новембра прочитати одлуку у вези са жалбом адвокатског тима чланова Херцег-Босне, који су првостепеном пресудом проглашени кривим за ратне злочине у БиХ и добили вишегодишње казне затвора.

Извор: СРНА