latinica  ћирилица
24/11/2017 |  10:39 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Извјештај ЕБРД за БиХ: Касне велики пројекти, стагнира економија

У најновијем транзиционом извјештају Европске банке за обнову и развој за БиХ наводи се да ће због кашњења у прово]еwу великих инфраструктурних пројеката економски раст БиХ највјероватније бити 2,5 одсто у овој години, иако је у прошлој био 3,2 одсто.
ЕБРД  (фото:srbijaikina.rs) -
ЕБРД (фото:srbijaikina.rs)

ЕБРД у извјештају наводи да на такве статистике утичу и санкције Енергетске заједнице због неиспуњавања обавеза у области гаса и електричне енергије, кршење економских норми, заустављање реформи и непоштовање аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, отпор у приватизацији важних државних предузећа у Федерацији БиХ.

У извјештају се упозорава на пад пољопривредних активности те комплексну уставну структуру, уз оцјену да је економија БиХ показала "отпорност на застоје реформи и политичке турбуленције", пишу "Независне новине".

Када је ријеч о цијелој ЕБРД зони, истакнуто је да је постигнут велики економски раст у многим земљама, али да је главни изазов и даље неравномјерна расподјела новостворених вриједности и повећање разлика између богатих и сиромашних.

"У већини земаља транзиције економски раст је погодовао мањини од 10 до 20 одсто домаћинстава, док су средња класа и сиромашни остали без бенефита новостворене вриједности", наводи се у извјештају ЕБРД-а.

Извор: Срна