latinica  ћирилица
22/11/2017 |  14:53 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Абдулазизу Кекићу двије године затвора за ратовање у Сирији

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Османа Абдулазиза Кекића на двије године затвора због придруживања страним паравојним формацијама на подручју Сирије.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Према другостепеној пресуди, Кекић је осуђен да је 20. марта 2015. године с циљем придруживања страној паравојној формацији отпутовао у Турску, а затим неутврђеног дана у Сирију гдје се прикључио јединици "Енвер Алваки", која дјелује при такозваној "Исламској држави" и гдје је остао до 2. октобра те године.

Првостепеном пресудом у јуну, Кекић је ослобођен оптужбе, али је Апелационо вијеће уважило жалбу Тужилаштва, те је Кекићу суђено изнова, преноси Бирн.

"Анализом свих изведених доказа и исказа свједока, Вијеће је несумњиво утврдило да је постојала јединица ‘Енвер Алваки’, која је служила за борбена дејства. Из доказа произилази да је оптужени до 2. октобра 2015. боравио у Сирији и био припадник те паравојне формације", рекао је предсједавајући Апелационог вијећа Милош Бабић.

Бабић је рекао да је одбрана настојала да доведе у сумњу исказе свједока, али да Вијеће налази да ти наводи нису доказани.

Одлучујући о висини казне, Апелационо вијеће имало је у виду сврху кажњавања, а од олакшавајућих околности цијенило је ранију Кекићеву неосуђиваност, породично и имовинско стање, те коректно држање пред судом. Вијеће није нашло отежавајуће околности.

Оптужени није присуствовао изрицању пресуде.

Против ове пресуде дозвољена је жалба Трећестепеном вијећу Апелационог одјељења.

Тужилаштво БиХ је саопштило да је задовољно осуђујућом пресудом у овом предмету.

"Са овом пресудом, у овом тренутку нема ослобађајућих пресуда које се односе на кривична дјела везана за одласке држављана БиХ и учешће на страним ратиштима Сирије и Ирака", навели су у Тужилаштву БиХ. /