latinica  ћирилица
22/11/2017 |  13:33 | Аутор: РТРС

Конференција о сестринству: Медицинске сестре и техничари први стуб здравственог система

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас да се морају јачати професије медицинских сестара и техничара као стуб здравственог система.
Бањалука, Богданић- Јачање сестринства у БиХ - Фото: СРНА
Бањалука, Богданић- Јачање сестринства у БиХФото: СРНА

Богданић је истакао да здравствени систем, без обзира колико имао добре здравствене раднике, односно љекаре, не може без медицинских сестара и техничара и да они јесу први стуб или најбитнији стуб здравственог система јер су у свакодневном контакту са пацијентом.

"Морамо чинити све да задржимо здравствене раднике овдје. Нажалост налазимо се у времену кад је тренд одласка здравствених радника, који је захватио шири регион, не само Републику Српску", рекао је Богданић новинарима пред почетак конференције о сестринству којом се обиљежава крај прве фазе пројекта "Јачање сестринства у БиХ".

Он је рекао да Српска није дошла у ситуацију да нема медицинских сестара и техничара. "Вријеме не ради за нас и потребно је учинити све да они остану овдје", додао је Богданић.

Према његовим ријечима, "Јачање сестринства у БиХ" значајан је пројекат који је омогућио да се медицинске сестре и техничари боље едукују и свој рад и интересовање приближе пацијенту одласком у његову кућу и породицу.

"Највећа вриједност пројекта, и захвалан сам Влади Швајцварске, јесте у томе што смо добили ново знање и да ће медицинске сестре и техничари са тим својим знањем да едукују друге", рекао је Богданић, истичићи да даје пуну подршку пројекту.

Директор за сарадњу при Амбасади Швајцарске у БиХ Барбара Датвилер Шојер рекла је новинарима да Влада Швајцарске од 2012. године подржава здравствене институције у БиХ у контексту јачања сестринства у БиХ.

Она је рекла да је прва фаза пројекта "Јачање сестринства у БиХ-ПроСес" финансирана са осам милиона КМ, а да га спроводе Фондација "Фами" и Женевска универзитетска болница у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске, Министарством просвјете и културе Српске, Министарством здравља и Министарством образовања и науке Федерације БиХ, одјељењима за здравство и образовање Владе дистрикта Брчко и Министарством цивилних послова БиХ.

"Прошле седмице Влада Швајцарске донијела је одлуку да продужи овај пројекат и подржи фазу два са још осам милиона КМ", рекла је Шојерова.

Она је истакла да је у протекле двије године у првој фази едуковано и опремљено 195 медицинских сестара и техничара у 10 општина, који су пружили услуге здравствене његе у заједници за више од 67.000 становника.

"Развијене су и званично усвојене стандардне оперативне процедуре за медицинске сестре и техничаре које се примјењују у 31 дому здравља и омогућавају ефикаснији и квалитетнији рад медицинских сестара и техничара с пацијената", рекла је Шојерова.

Она је истакла да је овим пројектом подигнут ниво квалитета медицинских услуга у БиХ за све пацијенте.

"Увјерени смо да ћемо упорним радом подићи квалитет не само у контексту образовања медицинских сестара већ и у контексту бриге за пацијенте", рекла је Шојерова.

Помоћник министра цивилних послова БиХ Драженка Малићбеговић захвалила је Влади Швајцарске за подршку, истичући да ће се након имплементације прве фазе пројекта, али и друге фазе, која је одобрена, створити услови за имплементацију директиве о регулисаним професијама у области сестринства, што је за БиХ веома значајно на путу за улазак у ЕУ.

Савјетник министра здравља Федерације БиХ Драгана Галић рекла је да од пројекта "Јачање сестринства у БиХ" зависи боље пружање здравствене заштите становништву БиХ, истичући да је у фокусу пројекта пацијент и обезбјеђивање што квалитетније и ефикасније здравствене заштите.

Дипломирана медицинска сестра из Дома здравља Оџак Зденка Лујић истакла је да нови модел патронажне службе има велики утицај на пацијенте, јер се проширио опсег и побољшала квалитета већ постојећих услуга.

"Добробит овог пројекта је првенствено за пацијенте, гдје они лакше долазе до здравствених услуга, путем кућних посјета у њиховим домовима гдје им се ради комплетна лабораторијска дијагностика, третирају хроничне ране, врши се надзор над хроничним, менталним болесницима, социјално угроженим, као и контрола и надзор над породиљама и новорођенчади", рекла је Лујићева.

Она је додала да је велика добробит и за патронажне сестре јер стицањем нових знања и вјештина, проширују своје компентенције и јача се сестринска професија.

Извор: Срна