latinica  ћирилица
20/11/2017 |  18:15 ⇒ 22/11/2017 | 07:56 | Аутор: РТРС

Додик: У споразуму много некоректности (ВИДЕО)

У споразуму који је на састанку политичких лидера и предсједника Народне скупштине понудила опозиција, предсједник Републике Српске Милорад Додик види много некоректних и неприхватљивих ствари, попут напада на парламент. Додик је поручио да Народна скупштина функционише, да се поштују процедуре, доносе закони и да никаквих проблема нема.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Прича о поштовању Устава и закона за предсједника Српске некоректна је, и поставља питање шта је ту незаконито и неуставно урађено. Додик је додао да је немогућ приједлог опозиције да се избаци полиција из обезбјеђења Скупштине. Навео је и да владајуће странке имају питања која би поставиле на дневни ред, као што је рад у заједничким институцијама.

- Како је могуће да њихови представници блокирају у институцијама БиХ 748 милиона КМ разних средстава која су требало да дођу у Републику Српску? Ми знамо да то намјерно раде, зато што су хтјели да доведу Републику Српску у потпуно безнадежно финансијско стање, у чему нису успјели - истакао је Додик.

Додик је подсјетио на милионе блокираних средстава ММФ-а, Свјетске банке, Европске банке за обнову и развој, као и Европске инвестиционе банке.

Када је ријеч о Радио-телевизији Републике Српске, Додик каже да се по том питању ништа неће десити, а да опозиција изборне услове треба да тражи код Централне изборне комисије.

- Ми и даље мислимо да је на сцени општи напад на институције Српске. Мало су умањили притиске на предсједника Републике и Владе, сад су навалили на Народну скупштину и РТРС. Нападају кључне институције у Српској и то не може бити дио договора - категоричан је предсједник Српске.

Додик је додао да би добар приједлог могао бити да се формира савјет Републике, који би разматрао сва важна питања, поготово она на нивоу БиХ, али да не би могао бити савјетодавног већ обавезујућег карактера. Споразум са опозицијом, каже Додик, неће бити завршен до наредне сједнице Скупштине јер ће се на свим стварима радити темељно и свеобухватно.