latinica  ћирилица
20/11/2017 |  16:03 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Гдје ће бити утрошен новац Србије намијењен Трнову и Источном Н. Сарајеву? (ВИДЕО)

Пројекти у Источном Новом Сарајеву и Трнову који ће се реализовати донацијом Владе Србије били су главна тема данашњих састанака министра финансија Републике Српске Зорана Тегелтије са наченицима ових општина. У Источном Новом Сарајеву за изградњу градског трга обезбијеђено је милион евра, док ће 100 хиљада евра у Трнову бити уложено у изградњу фискултурне сале у склопу основне школе "Свети Сава".
Источно Сарајево - Тегелтија, Ћосић - потписан уговор о коришћењу донације - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Тегелтија, Ћосић - потписан уговор о коришћењу донацијеФото: СРНА

Изградња градског трга у Источном Новом Сарајеву од донације Владе Србије ићи ће заједно са реконструкцијом спортске дворане за коју је Влада Српске обезбиједила два милиона КМ, јер једно без другог не може, истичу у овој општини.

- Израда главног пројекта је у завршној фази. Трг ће се простирати на 8.000 квадратних метара и заиста ће бити репрезентативан. За изградњу је обезбијеђено милион евра од донације Владе Републике Србије, два милиона КМ Владе Републике Српске и милион КМ кроз два годишња буџета општине Источно Ново Сарајево - истакао је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

Тендер у децембру, избор извођача радова у фебруару, почетак радова у марту на оба, међусобно повезана, пројекта – надају се у општини.

Министар финансија Српске истиче да је Влада Србије, као донатор, дала препоруке за пројекте општег стандарда грађана.

- Највећи дио пројеката, укључујући и општину Источно Ново Сарајево, везани су за образовање и друштевни стандард - истакао је Тегелтија.

Истовремено, донација Владе Србије за општину Трнову од 100 хиљада евра биће уложена за изградњу нове фискултурне сале у основној школи, а споразум би требало да буде потписан сљедеће седмице. Овој локалној заједници најављена је подршка Владе Српске за реконструкцију трга Срђана Кнежевића од 200 хиљада, те обнову парохијског дома у вриједности 50 хиљада КМ.

Фокус је био и на привредним активностима, а према плановима ове општине, уз изградњу фабрике воде у Кијеву, рјешавањем питања Фамоса отвара се могућност отварања дрвопрерађивачког погона.

- Очекујемо посјету предсједника и чланова Владе, која треба да ријеши одређене проблема када је у питању привредна производња, а то је отварање још једне фабрике за финалну прераду дрвета која би запошљавала 50 радника, што би за ову општину значило много - каже начелник Трнова Драгомир Гаговић.

Тегелтија каже да је Влада Српске опредијељена за помоћ овој општини.

- Јако смо заинтересовани да помогнемо општини Трново кроз отварање у туристичком смислу према Јахорини, јер сматрамо да је то огроман привредни потенцијал ове општине, можда и највећи. Потребно је да Трново понуди инфраструктуру свим инвеститорима који желе да граде на самој Јахорини - навео је министар.

На данашњим састанцима указано је и на енергетске потенцијале с обзиром на градњу три мини хидроцентрале на подручју ове општине.