latinica  ћирилица
20/11/2017 |  15:45 | Аутор: РТРС

Министарство просвјете: Законско је право да високошколске установе бирају своја тијела

Високошколске установе у Републици Српској, у складу са одредбама Закона о високом образовању, имају право да изаберу своја управна и руководна тијела и да уреде структуру и активности према сопственим правилима, у складу са тим законом, другим важећим законима и својим статутима, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС

"Законом је прописано да сенат високошколске установе бира ректора и проректоре универзитета, односно директора високе школе. Ректор универзитета за свој рад у домену академских питања одговара сенату, а за рад у домену пословања одговара управном одбору", наводи се у реаговању Министарства на захтјев ПДП-а да ресорни министар Дане Малешевић поднесе оставку.

У саопштењу се додаје да је Министарство просвјете и културе надлежно за координацију и развој високог образовања у Републици Српској, односно за доношење законских и подзаконских прописа, те стратешки важних докумената за уређење високог образовања.

Из Министарства поручују да су увијек спремни за разговор и заједничко рјешавање свих отворених питања.

ПДП сматра да би министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић требало да поднесе оставку због посљедњих дешавања на бањалучком Универзитету која су резултирала оставком ректора Милана Матаруге.

Члан Предсједништва ПДП-а Диана Чекић рекла је на конференцији за новинаре да би Малешевић требало да поднесе оставку из, како је рекла, моралних разлога, јер је ресорно министарство требало да предузме одређене мјере да би се утврдила одговорност за проблеме на Универзитету.

Извор: СРНА