latinica  ћирилица
20/11/2017 |  15:36 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан уласка Српске војске у Бањалуку (ВИДЕО)

Служењем парастоса несталим и погинулим српским борцима Првог свјетског рата у бањалучком Храму Христа Спаситеља и свечаном академијом у Банском двору обиљежен је Дан уласка Српске војске у Бањалуку 21. новембра 1918. године.
Академија - Фото: РТРС
АкадемијаФото: РТРС

Обиљежавање су организовали одбори за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске и Србије. Уз представнике Удружења потомока и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, обиљежавању су присуствовале бројне делегације и званице из политичког и јавног живота Републике Српске. Поручено је да је дан уласка Српске војске у Бањалуку 1918. године један од најважнијих догађаја у историји ових крајева.

- Срби су из великог рата изашли са огромним губицима, од којих се и данас опорављају - рекао је предсједник Милорад Додик.

Он је додао да је улазак српске војске у Бањалуку 1918. године значио слободу за све народе на овом подручју, али да се држава, која је тада први пут створена, распала већ крајем прошлог вијека.

- Данас су се Срби вратили свом националном и државном питању, данас Србија и Република Српска имају веома добре односе, данас је српски народ интегрисан и зато обиљежавамо овакве датуме, да се зна да је Бањалуку ослободила српска војска - рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић поручио је да страдања која су Срби преживјели током прошлог вијека треба да буду опомена за будућа времена.

- Страдања треба да опомену Србе да неће имати потребе за ратовима, да не смију губити своје становништво и да све ствари требају рјешавати на један цивилизован начин- преговарачким поступцима. Тај капацитет српски народ има и надам се да ће се тога држати - рекао је Чубриловић.

Колико је датум уласка српске војске у Бањалуку важан историјски догађај, потврђује и чињеница да је то један од пет датума који заједно обиљежавају Српска и Србија.

- Улазак српске војске у Бањалуку био је велики и маестралан, јер је српски војник након 500 година, пробојем Солунског фронта, дошао у Бањалуку. Зато прослављамо овај датум - навео је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Негован Станковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије, истакао је да народ који не поштује своју историју, не може градити будућност какву жели.

Овај датум посебно је важан за Удружење потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, из којег најављују велико обиљежавање стоте годишњице ослобођења Бањалуке у Првом свјетском рату, наредне године.

- Одавде, са наших простора у рат је отишло 25.000 добровољаца. Нажалост, мало их се вратило и никад их не смијемо заборавити - нагласио је предсједник Удружења, Небојша Куштриновић.

У Архиву Републике Српске отворена је изложба посвећена Даворину Јенку, словеначком и српском композитору, аутору химне Србије, Боже Правде.

- Изложба прати живот Даворина Јенка, од његовог рођења у Словенији, до смрти. Приказан је његов педагошки и музички рад, како у словеначким земљама, тако и у Краљевини Србији - навео је Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од чега 53 одсто мушкараца животне доби од 25 до 45 година. Током новембра 1918. године српска војска је ослободила највећи дио територије БиХ, а 21. новембра, на Аранђеловдан, ушла је и ослободила Бањалуку.